Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ārvalstu iejaukšanās mēģinājumi nav atstājuši "materiālu ietekmi" uz pagājušajā gadā notikušajām ASV starpvēlēšanām, secināts ASV Tieslietu un Iekšzemes drošības ministriju ziņojumā.

Slepenā ziņojuma kopsavilkums neapstiprina amatpersonu vairākkārt apgalvoto, ka ārvalstu hakeri mēģinājuši ielauzties vēlēšanu sistēmās un datubāzēs vairākos ASV štatos.

Ministrijas secinājušas, ka "līdz šim brīdim nav pierādījumu, ka kādām identificētām ārvalstu valdību vai ārvalstu aģentu aktivitātēm būtu bijusi materiāla ietekme uz vēlēšanu infrastruktūras vai politiskās/kampaņas infrastruktūras drošību (..) starpvēlēšanās 2018. gadā."

ASV valdība veica pastiprinātu izpēti par starpvēlēšanām pēc tam, kad secināja, ka Krievijas valdība 2016. gadā mēģināja ietekmēt prezidenta vēlēšanu iznākumu, organizējot hakeru uzbrukumus politiskās partijas datoriem un vēlēšanu sistēmām ASV un mēģinot ietekmēt ASV vēlētājus ar dezinformācijas izplatīšanu sociālajos medijos.

ASV izlūkdienesti secināja, ka, lai gan vēlēšanu sistēmas 2016. gadā netika nopietni skartas, sociālo mediju kampaņa un ielaušanās Demokrātiskās partijas datoros nāca par labu Donalda Trampa kampaņai.

Amatpersonas ASV drošības dienestos paredz, ka arī prezidenta vēlēšanās 2020. gadā tādas ārvalstis kā Krievija, Ķīna un Irāna mēģinās ietekmēt iznākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!