Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ikgadējā ASV prezidenta runā par stāvokli valstī Donalds Tramps turpināja sludināt un lielīt savu līdzšinēji virzīto politiku, solot robežsienas uzcelšanu uz ASV-Meksikas robežas, nosodot demokrātu atbalstu abortiem, un sevis izvirzīto kandidātu noraidīšanu dažādiem amatiem, kā arī kritizēja "smieklīgās izmeklēšanas pēc partejiskās piederības", raksta "Politico".

Turklāt, lai gan Tramps un viņa atbalstītāji iepriekš bija solījuši runā veicināt politisko vienotību, prezidents izteicis vienīgi ultimātus, neko nesolot pretī, atzīmē "Bloomberg". Prezidents pat atkārtoja draudus izsludināt ārkārtas stāvokli, kas dotu iespēju viņam pārbaudīt, vai tiesu sistēma viņam ļautu budžetu sienai novirzīt, apejot Kongresu.

Turklāt Tramps runu teica laikā, kad pēc ilgas budžeta neapstiprināšanas un attiecīgi līdzekļu nepiešķiršanas valdības darbam tiek pieļauta jauna finansējuma piešķiršanas apturēšana, atzīmē medijs. Trampa izvirzītais ultimāts nav mainījies – viņš pieprasa Pārstāvju palātai apstiprināt finansējumu robežsienai 5,7 miljardu ASV dolāru apmērā, taču nepiedāvā nekādus kompromisus vai risinājumus, lai pārliecinātu demokrātus piekrist šim plānam, ko atbalsta vien vairums republikāņu.

Par spīti rūkošajam atbalstam ASV iedzīvotāju vidū kopumā, Tramps savus personīgos jau iepriekš vairākkārt izskanējušos politiskos mērķus runā vairākkārt pasniedza kā sabiedrības vēlmi un "morālu pienākumu", atzīmē "Bloomberg".

ASV prezidenta runā izskanēja vien atsevišķi uzsvari, kuri bija mērķēti uz abu ASV lielāko partiju kopīga darba cildināšanu, piemēram, Tramps uzteica pamatīgās reformas krimināltiesību jomā un sveica rekordlielo ievēlēto sieviešu skaitu ASV Kongresā.

Tas gan viņu neatturēja netieši vērsties pret tiem demokrātiem, kuri iestājas par lielāku atbalstu sociālajai politikai, paziņojot: "Mēs esam satraukti par jauniem aicinājumiem mūsu valstij pieņemt sociālismu. Mēs atkārtoti paziņojam, ka Amerika nekad nebūs sociālistu valsts."

Attiecībā uz ASV ekonomiku, prezidents runā slavēja ASV naftas un dabasgāzes ražošanas jaudu palielināšanos. Vienlaikus viņš neminēja ne vārdu par klimata pārmaiņām un demokrātu, kā arī daļas republikāņu, atbalstīto tā dēvētā Jaunā zaļā līguma projektu, kas aicina investēt "zaļajās" enerģijas infrastruktūras attīstībā, atzīmē "Vice".

Ārpolitikā Tramps uzteica savu lēmumu pamest Irānas kodollīgumu, vēlreiz atzīmēja, ka Izraēlas "patiesā galvaspilsēta" ir Jeruzaleme, kā arī atkārtoti pievienojās iepriekš izskanējušajam atbalstam Venecuēlas opozīcijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!