Foto: Publicitātes attēli

Latvija ir viena no valstīm, kur visbiežāk atrastas liecības par Ukrainas amatpersonu korupciju, liecina Ukrainas Nacionālā pretkorupcijas biroja (NABU) paziņojums (foto korupcijas lietas ietvaros Ukrainā konfiscēts tanka dzinējs).

NABU detektīvi Ukrainas korupcijas pēdas atraduši pavisam 65 pasaules valstīm. Taču visbiežāk šīs izpausmes konstatētas Latvijā, Lielbritānijā, Vācijā, Šveicē un Kiprā, liecina ieraksts NABU tīmekļa vietnē, kur skaidrots, ka no šo valstu tiesībsargājošajām iestādēm visbiežāk lūgta tiesiskā palīdzība.

Vairums Ukrainā atklāto koruptīvo shēmu ir saistītas ar valsts uzņēmumu darbību un nacionālo projektu realizāciju, kuros piedalās ārzemēs reģistrēti uzņēmumi, skaidro NABU.

"Parasti šīs kompānijas izpilda starpnieku lomu, kas atstāj sev lauvas daļu valsts kompāniju ienākumu. Tālāk shēmu organizatori šos līdzekļus legalizē un izmanto savām vajadzībām, tostarp politisko projektu finansēšanai," raksta NABU.

2018. gadā NABU citu valstu atbildīgajām iestādēm nosūtījis aptuveni 500 pieprasījumus, lai noskaidroto koruptīvo noziegumu, kas kaitējuši Ukrainas interesēm, izdarīšanas apstākļus, skaidro NABU.

Korupcija ir viena no lielākajām Ukrainas problēmām, kas daudzus gadus ir bremzējusi valsts attīstību, bet cīņa ar to ir svarīgs nosacījums, lai Kijeva saņemtu starptautisku palīdzību un spētu integrēties Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!