Foto: AP/Scanpix/LETA

Nīderlandes Antiļās esošā Kirasao sala paziņojusi, ka neļaus Venecuēlai domātās humānās palīdzības kravai atstāt tās ostu, kamēr sūtījumu nebūs apstiprinājušas Venecuēlas varasiestādes.

Kirasao lēmums, visticamāk, aizkavēs ASV sūtītās palīdzības piegādi, jo Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro valdība slēgusi jūras robežu ar netālu esošo Kirasao.

Venecuēlas opozīcijas līderis Huans Gvaido, kurš sevi pasludinājis par prezidenta pienākumu izpildītāju, ir apsolījis no sestdienas piegādāt valstī pārtiku un medikamentus. Humānās palīdzības operācija uzsākta pēc Gvaido aicinājuma, un viņš plāno to ievest caur Brazīliju, Kolumbiju un Kirasao.

Maduro ir paziņojis, ka plāni par palīdzības kravu piegādāšanu ir aizsegs ASV invāzijai. Viņš noliedz, ka valstī būtu sākusies humānā krīze, ir paziņojis, ka humānā palīdzība esot tikai ASV militārās intervences priekšvēstnesis, un devis rīkojumu armijai noslēgt Venecuēlas robežu.

Gvaido ir norādījis, ka 300 000 venecuēliešiem draud nāve pārtikas un medikamentu trūkuma dēļ. ASV un vēl vairāk nekā 50 valstis jau atzinušas Gvaido par leģitīmu Venecuēlas valsts vadītāju.

Kirasao iestrēgušās humānās palīdzības organizētāji ziņoja, ka kravā atrodas 50 tonnas pārtikas un medikamentu.

Migels Rodrigess, kurš ir viens no organizētājiem, sacīja, ka kuģis ir gatavs nogādāt palīdzību līdz Venecuēlai. Taču Kirasao valdība paziņojusi, ka krava tiks nosūtīta uz Venecuēlu tikai pēc tam, kad to būs akceptējušas šīs valsts varasiestādes. Līdz tam krava paliks Kirasao.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!