Foto: EPA/Scanpix/LETA

Japānas valdība pirmdien izsludinājusi vārdu valsts jaunajai ērai, kas sāksies līdz ar kroņprinča Naruhito kāpšanu tronī 1. maijā, viņam nomainot tēvu Akihito, vēsta "Global Times". To dēvēs par "Reiva".

Jaunā ēra būs jau 248. pēc kārtas, un tā sekos šobrīd esošajai "Heisei" ērai. "Heisei" ēra sākās 1989. gada 7. janvārī, kad Akihito pēc tēva Hirohito nāves troni mantoja. Akihito kļūs par pirmo imperatoru aptuveni 200 gados, kurš atteicies no troņa.

Abas vārdu "Reiva" veidojošās zīmes "令和" kopā nav tieši tulkojamas, un pat japāņi vārda nozīmi skaidro dažādi. Vārds izmantots 8. gadsimta japāņu dzejas antoloģijā "Man'yoshu" ("Desmit tūkstoši lapu"), un tā nozīme mūsdienās tiek atveidota gan kā "veiksmīgs", gan "labvēlīgs", "miers" un "harmonija". Premjers Šinzo Abe paziņojis, ka vārds "simbolizē mūsu nācijas sabiedrisko kultūru un senās tradīcijas".

Ēru vārdi jeb "gengo" tiek izmantoti simboliski un vēsturiski, lai atzīmētu imperatoru valdīšanas ilgumu, norāda "The Guardian". Ierasti jaunās ēras vārds tiek pasludināts pēc jauna imperatora kāpšanas tronī, bet valdība šoreiz lēma jauno vārdu izsludināt iepriekš, lai sabiedrība, kā arī dažādas iestādes varētu laikus sagatavoties. Ēru vārdi Japānā mūsdienās tiek izmantoti gan dažādos oficiālos dokumentos, piemēram, vadītāju apliecībās un apdrošināšanas kartēs, gan atsevišķos laikrakstos, kalendāros un citos izdevumos.

Naruhito ir 59 gadus vecs. Viņš ir precējies ar bijušo ārlietu ministrijas ierēdni Masako Ovadu. Pārim ir 17 gadus veca meita Aiko, princese Toši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!