Foto: EPA/Scanpix/LETA

Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana vadītā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) otrdien apstrīdējusi Stambulas mēra vēlēšanu rezultātus, kas liecina par opozīcijas kandidāta uzvaru.

Svētdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās AKP līdz ar saviem sabiedrotajiem - galēji labējo Nacionālās kustības partiju (MHP) - kopumā visā valstī ieguvusi vairāk nekā pusi balsu, taču AKP kandidāti zaudējuši mēra vēlēšanās Ankarā un Stambulā.

"Mēs esam iesnieguši mūsu iebildumus vēlēšanu iestādēm visos 39 apgabalos. Mēs esam identificējuši nelikumības un krāpšanos," paziņoja AKP vadītājs Stambulas apgabalā Bairams Šenočaks.

Viņš pavēstīja, ka partija atklājusi pārmērīgas nesakritības starp vēlēšanu iecirkņos nodoto balsu skaitu par AKP kandidātu un datiem, kas tika nosūtīti vēlēšanu iestādēm.

No AKP uz Stambulas mēra amatu kandidēja bijušais premjerministrs Binali Jildirims, kuram nopietnu konkurenci pieteica Ekrems Imamoglu, kas pārstāv opozīcijā esošo Republikānisko Tautas partiju (CHP).

Vēlēšanu cīņa bija smaga un sākumā abi kandidāti paziņoja par uzvaru. Taču vēlēšanu iestādes pirmdien pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas paziņoja, ka Imamoglu apsteidzis Jildirimu ar 28 000 balsu.

Imamoglu ieguvis 48,79% balsu, bet Jildirims - 48,52% balsu, šodien ziņoja aģentūra "Anadolu".

Imamoglu šodien devās no Stambulas uz Ankaru, lai noliktu vainagu modernās Turcijas dibinātāja Mustafas Kemala Ataturka mauzolejā. Tas ir simbolisks žests, ko bieži pēc savām uzvarām veicis arī Erdogans.

Imamoglu žurnālistiem sacīja, ka AKP uzvaras gadījumā viņš būtu apsveicis Jildirimu, taču viņš nav to darījis, jo uzvarētājs ir viņš.

"Viņi uzvedas kā bērns, kuram atņemta rotaļlieta," piebilda Imamoglu.

AKP preses pārstāvis pirmdien paziņoja, ka viņi atklājuši nesakritības starp balsu skaitu un ziņojumiem no vēlēšanu iecirkņiem gan Stambulā, gan Ankarā.

AKP pirmdien paziņoja, ka apstrīdēs arī Ankaras mēra vēlēšanu rezultātus, saskaņā ar kuriem uzvarējis opozīcijas kopīgais kandidāts Mansurs Javass.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!