Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien noraidījusi lūgumu izmeklēšanu par iespējamajiem kara noziegumiem Afganistānā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Tiesneši savā lēmumā uzsvēra nestabilitāti un sadarbības trūkumu ar izmeklētājiem.

Lēmums nāk nedēļu pēc tam, kad ASV atsauca ieceļošanas vīzu SKT prokurorei Fatu Bensoudai. Tiek uzskatīts, ka tā bija atbilde uz viņas lūgumu izmeklēt iespējamos noziegumus, ko ASV spēki pastrādājuši Afganistānā.

Pamatojot savu vienprātīgo lēmumu, trīs SKT pirmstiesas palātas tiesneši norādīja, ka šāda izmeklēšana "nekalpotu tiesu interesēm".

Tomēr, lai gan tiesa norādīja, ka ir "pamatots pamats" uzskatīt, ka ir notikuši noziegumi, tiesneši norādīja, ka Afganistānas pašreizējā situācija "ļoti ierobežo izredzes uz sekmīgu izmeklēšanu un kriminālvajāšanu".

Viņi arī minēja ilgo laiku, kas bija pagājis kopš izmeklēšanas sākuma 2006. gadā, un norādīja, ka tiesai ir "jāizmanto tās līdzekļi, piešķirot prioritāti darbībām, kurām būtu labākas izredzes gūt panākumus".

Jau vēstīts, ka Bensuda 2017. gada beigās lūdza tiesnešiem atļauju oficiālai izmeklēšanai par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, ko Afganistānā veikuši talibi, Afganistānas valdības spēki un starptautiskie spēki, tostarp ASV armija.

Bensuda apgalvoja, ka ir pietiekami daudz liecību par kara noziegumiem, kā arī pierādījumi, ka ASV karavīri un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieki 2003. un 2004. gadā cietumniekus spīdzinājuši un izturējušies pret viņiem brutāli.

ASV nav parakstījušas SKT statūtus un neatzīst šīs iestādes pilnvaras. Vašingtona arī apgalvoja, ka ASV ir pašai savas procedūras, lai tiktu galā ar karavīriem, kas pastrādājuši pārkāpumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!