Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas Rostovas apgabala Novošahtinskā atvērts pirmais Krievijas pasu izsniegšanas punkts Krievijas kaujinieku kontrolēto Ukrainas teritoriju iedzīvotajiem, ziņo aģentūra "Interfax".

Minētais centrs atvērts tā sauktās "Luhanskas tautas republikas" (LTR) iedzīvotāju apkalpošanai. Līdz ar pilsonības pieprasījumu iesniegumu skaita pieaugumu tikšot atvērti vairāk šādi punkti, skaidro Krievijas Ārlietu ministrijā.

LTR migrācijas dienests skaidro, ka iedzīvotājiem nav pašiem jābrauc uz Krieviju, lai iesniegtu dokumentus, – tos var nodot pilnvarotajam, kas iesniegumus nogādās Krievijā. Pēc izgatavotās pases jaunajam Krievijas pilsonim gan būs jābrauc pakaļ pašam.

Vēstīts, ka 24. aprīlī Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu, kas paredz atvieglotu Krievijas pilsonības piešķiršanas kārtību prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas daļas iedzīvotājiem.

Krievu pasu kārotājiem nebūs nepieciešama uzturēšanās vai dzīvošanas atļauja Krievijā, kas parasti ir nosacījums pilsonības pieprasītājiem.

Lēmumu atvieglot pilsonības piešķiršanu Ukrainas nekontrolēto teritoriju iedzīvotājiem Putins pamatoja ar "humāniem apsvērumiem". Tāpat Kremlis apsverot iespēju atvieglot pilsonības piešķiršanu visas Ukrainas iedzīvotājiem.

Putina lēmumu kritizē Ukrainā, Eiropas Savienībā (ES) un ASV. Krievijas pilsonības piešķiršana Donbasa iedzīvotājiem ir pretrunā centieniem noregulēt konfliktu Donbasā, paziņoja šīs valstis.

Jaunievēlētais, bet vēl amatā nestājies Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, pauda šaubas, vai ukraiņi vēlēsies saņemt pases no valsts, kurā netiek ievērotas cilvēku tiesības un brīvības. Viņš arī pauda gatavību piešķirt Ukrainas pilsonību krieviem, kas vēlas cīnīties par brīvību kopā ar ukraiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!