Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV īpašais prokurors Roberts Millers ģenerālprokuroram Bilam Bāram paudis neapmierinātību par to, kā ģenerālprokurors raksturojis izmeklēšanu par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās, kā rezultātā ASV prezidents Donals Tramps pasludinājis, ka nav vainojams šķēršļu likšanā likuma varai, otrdien vēsta ASV mediji.

Bārs 24. martā Kongresam nosūtīja četru lappušu kopsavilkumu par Millera ziņojuma galvenajiem secinājumiem, likumdevējiem norādot, ka nav rasti pietiekami pierādījumi apsūdzībām par šķēršļu likšanu taisnīguma ceļā no Trampa puses. Tramps pēc tam paziņoja, ka ir pilnībā attaisnots.

Savukārt 448 lappušu garajā Millera ziņojuma rediģētajā versijā, kas tika nodota atklātībai 18. aprīlī, bija lasāms par vairākiem prezidenta centieniem apturēt izmeklēšanu.

Millers vēstulē Bāram trīs dienas vēlāk sūdzējies, ka ģenerālprokurora kopsavilkumā "nav pilnībā aptverts šī biroja darba un secinājumu konteksts, raksturs un būtība", vēsta laikraksts "The Washington Post".

"Tagad sabiedrībā ir sajukums par mūsu izmeklēšanas rezultātu svarīgākajiem aspektiem," vēstulē norādījis Millers, ar šiem asajiem vārdiem, kā noprotams, pārsteidzot Tieslietu ministrijas amatpersonas.

"Tas rada draudus, ka tiks kaitēts galvenajam mērķim, kura dēļ ministrija iecēla šo īpašo prokuroru - pilnībā garantēt sabiedrības uzticību izmeklēšanas rezultātiem."

Sagaidāms, ka Kongresa demokrāti uzdos nopietnus jautājumus Bāram par viņa lomu izmeklēšanā un attiecībām ar Milleru, kad viņš šonedēļ ieradīsies uz iztaujāšanu Kapitolijā kalnā.

Trešdien vairāki pieprasījuši Bāra demisiju, arī Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi paudusi savu nostāju.

"Ģenerālprokurors Bārs maldināja sabiedrību, un viņš amerikāņu tautai ir parādā atbildes," tviterī norādīja Pelosi. "Ir pienācis laiks, lai Tieslietu ministrija laiž klajā pilnu ziņojumu un ar to saistītos dokumentus un beidzot ļauj Milleram liecināt. Amerikāņi ir pelnījuši faktus. Bārs nedrīkst stāvēt ceļā," uzsvēra spīkere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!