Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vācijas parlamenta apakšpalāta Bundestāgs piektdien nosodīja kustību BDS, kas pieprasa Izraēlas boikotu, kā antisemītisku un brīdināja, ka šīs kustības darbības atgādina kādreizējo vācu nacionālsociālistu kampaņu pret ebrejiem.

Bundestāgs pauda šo nosodījumu laikā, kad Izraēla cīnās pret BDS (Boikots, investīciju atsaukšana un sankcijas) vadītu kampaņu norobežoties no Eirovīzijas dziesmu konkursa, kura fināls sestdien notiks Izraēlas pilsētā Telavivā.

ASV popmūzikas zvaigzne Madonna ir parakstījusi līgumu par uzstāšanos šī konkursa starplaikā un tas ceturtdien tika galīgi paziņots, izbeidzot neskaidrību pēc aicinājumiem viņai boikotēt šo pasākumu.

Retā daudzpartiju rezolūcijā Bundestāgs atzina, ka BDS vadītā kampaņa "atgādina visšausmīgāko Vācijas vēstures fāzi" Ādolfa Hitlera nacistu režīma laikā.

"Kustības BDS uzlīmes "Nepērc" uz Izraēlas ražojumiem atgādina vienu no neizbēgamām asociācijām ar nacistu aicinājumu "Nepērc no ebrejiem" un citiem atbilstošiem grafiti uz fasādēm un veikalu logiem," teikts nesaistošajā rezolūcijā.

Rezolūcijā piebilsts, ka šīs kustības "metodes" "ir antisemītiskas".

Rezolūcijas pieņemšanu ierosināja federālās kancleres Angelas Merkeles partijas Kristīgo demokrātu savienības (CDU) un tās Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) bloks, tā koalīcijas partnere Sociāldemokrātiskā partija, kā arī liberālā Brīvo demokrātu partija (FDP) un Zaļo partija.

Nobalsojot par to, Vācijas parlamenta deputāti apsolīja noraidīt jebkādu finansiālu atbalstu šai boikota kustībai.

Bundestāgs arī atturēsies no atļaušanas BDS un tās partneriem rīkot pasākumus tā telpās.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu tviterī atzinīgi novērtēja šo lēmumu.

"Es apsveicu Bundestāgu ar svarīgo lēmumu, kas atzīst BDS par antisemītisku kustību," rakstīja Netanjahu.

Viņš piebilda, ka ir sevišķi apmierināts ar lēmumu, ka šī kustība nevar saņemt valsts finansējumu, kā soli "beigt finansēt organizācijas, kuras darbojas pret Izraēlas eksistenci",

BDS sevi raksturo kā palestīniešu vadītu akciju un aicina boikotēt Izraēlas preces, pakalpojumus un kultūru tāpēc, ka Izraēla okupējusi palestīniešu teritorijas.

"Šī ir akcija, kurai nav nekāda sakara ar Izraēlas valdības kritiku. To skaidri motivē antisemītisms," konstatēja parlamenta deputāts Sebastiāns Brēms no CSU.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!