Foto: EPA/Scanpix/LETA

Kārtējo reizi atkārtojot, ka ASV iestājas par vienotas demokrātiskas pārvaldes izveidi, Savienoto Valstu īpašais pārstāvis Sīrijas lietās Džeimss Džefrijs trešdien Kongresa komitejā apstiprināja, ka neatkarīgas kurdu valsts izveides ideja Sīrijas ziemeļos no amerikāņu puses atbalstīta netiekot, vēsta Tuvo Austrumu medijs "Bas News".

Tas uzskatāms par netiešu atgādinājumu sabiedrotajiem Sīrijas kurdu spēkiem, ka ASV neatbalsta kurdu valsts izveidi "Sīrijas Demokrātisko spēku" kontrolētajās zemēs. "Politiskā nākotne, ko viņiem piedāvājam, ir tāda pati, kādu piedāvājam visiem Sīrijā – demokrātiska, mieru mīloša valsts pārvalde," norādīja Džefrijs.

Iepriekš Sīrijas kurdu spēki gan pārsvarā kurdu apdzīvotajās teritorijās jau vienpusēji pasludināja Rožavas autonomijas izveidi ar de facto pārvaldes sistēmu. Oficiālajā kurdu pārstāvju retorikā Rožava vairs neparādās, lai gan faktiski turpina eksistēt.

Kurdu vadītie daudznacionālie spēki "Sīrijas Demokrātiskie spēki" kopš 2014. gada decembra ir viens no spēcīgākajiem militārajiem grupējumiem Sīrijā, kas kļuva par vadošo sauszemes spēku pret teroristu grupējumu "Daesh". Ņemot vērā tā potenciālu, prasmes un deklarēto vēlmi pēc demokrātiskas pārvaldes, grupējums kļuva par lielāko ASV vadītās starptautiskās koalīcijas sabiedroto cīņā ar džihādistiem Sīrijā.

Iemesls ASV atturībai atbalstīt kurdus viņu neatkarības centienos balstās dažādos apsvērumos, bet galvenais no tiem ir NATO dalībvalsts Turcijas iebildumi. Tā "Sīrijas Demokrātiskos spēkus" uzskata par "Kurdistānas Strādnieku partijas" (PKK) atzaru Sīrijā, bet PKK Turcija, ES un ASV uzskata par teroristu organizāciju. PKK ilgstoši cīnās par kurdu pašnoteikšanos pārsvarā etnisko kurdu apdzīvotajos Turcijas dienvidaustrumos, izmantojot arī tādas pretrunīgi vērtētas metodes kā pašnāvnieku uzbrukumus sabiedriskām vietām un drošības spēkiem.

Ņemot vērā situācijas sarežģītību, ASV turpina atbalstīt kurdu spēkus Sīrijā, ņemot vērā, ka tie ir galvenais demokrātisku pārvaldi atbalstošais spēks reģionā, bet cenšas uzturēt ari ciešas attiecības ar seno sabiedroto Turciju, kurā cita starpā atrodas NATO militārā gaisa spēku bāze, kuru militārajām operācijām izmanto arī ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!