Foto: AFP/Scanpix/LETA
Totalitārajā Ziemeļkorejā pastāvošais diktatora Kima Čenuna režīms varētu sabrukt nākamo 20 gadu laikā, atsaucoties uz augsta līmeņa ziemeļkorejiešu pārbēdzēja prognozēm, vēsta aģentūra AFP.

Režīma maiņa drīzāk notiks paaudžu nomaiņas, nevis ārēju spēku vai iekšēja apvērsuma rezultātā, uzskata Čae Jonho, kurš kalpoja Phenjanas valdībai, bet 2016. gadā, atrodoties Ziemeļkorejas vēstnieka vietnieka amatā Lielbritānijā, pārbēga uz Rietumiem.

Taču Kima vara būs drošībā vēl vismaz desmit gadus, kamēr līderis bauda sev apkārt esošās vecākās paaudze lojalitāti, Tokijā žurnālistiem norādīja Čae.

"Es domāju, ka 10 gadi varbūt ir par maz. Es nedomāju, ka režīms sabruks 10 gados. Bet es nedomāju, ka Kims Čenuns turpinās vēl 20 gadus," teica diplomāts. "Ja es nodzīvošu vēl 20 vai 30 gadus, domāju, varēšu atgriezties dzimtajā pilsētā," viņš papildina.

Viņaprāt Kima varai izaicinājums ir jaunās paaudzes nākšana. Savukārt nekāda tautas sacelšanās ar dzelzs dūri pārvaldītajā valstī vai militārs apvērsums pret Kima režīmu, viņaprāt, pašlaik nav iespējams.

Ap Kimu esošā lojālā loka cilvēki pārstāv veco paaudzi un ir starp 60 un 80 gadiem veci – viņiem aizejot var sākties pārmaiņas.

"Kad pašreizējie ģenerāļi atvaļināsies un pie varas nāks pašlaik 30, 40 un 50 gadus vecie ģenerāļi, es nedomāju, ka viņi turpinās piekrist Kima Čenuna ideoloģijai. Esmu drošs, ka viņi pateiks ardievas Kimam Čenunam," nākotnes redzējumu ieskicē bijušais diplomāts.

Čae arī pastāstīja, ka netic ziņām par amatpersonu sodīšanu ar nāvi pēc neveiksmīgā Kima un ASV prezidenta Donalda Trampa samita Hanojā.

Dažas amatpersonas varētu būt nosūtītas uz "revolucionāro parmācīšanu" – diviem vai trīs mēnešiem lauku darbos, pēc kā var atgriezties amatā, skaidro Čae.

Masveida vajāšanas un nāvessodi pēc Vjetnamas sarunām nav iespējami, jo arī pats Kims ir daļēji vainīgs pie neveiksmēm. "Ja viņš pilnībā noveltu atbildību uz citiem cilvēkiem, tas apdraudētu viņa kā līdera uzticamību. Kims Čenuns to ļoti labi zina," uzskata pārbēgušais diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!