Nereti par Eiropas ietekmīgāko politiķi dēvētā Vācijas kanclere Angela Merkele jau otro reizi īsā laikā piedzīvojusi nekontrolējamu drebēšanu. Šoreiz tas noticis salīdzinoši vēsā laikā Berlīnē, atzīmē BBC, atgādinot, ka iepriekš politiķe norādījusi, ka pie trīces vainojama dehidrēšanās un stāvēšana karstos saules staros.

Vācijas 64 gadus vecā līdere nofilmēta stāvam un trīcam blakus prezidentam Frankam Valteram Šteinmeieram, ceremoniāli valdībā uzņemot jauno tieslietu ministri Krīstīni Lambrehtu, kura darbu sāks nākamnedēļ. Dažas minūtes vēlāk viņa jau atkal acīmredzami jutās labāk. Kanclerei arī tūlītēji piedāvāta ūdens glāze, bet viņa no tās atteikusies.

Jau drīz pēc tam Merkele atbilstoši iepriekšējiem plāniem devās uz Japānu, lai piedalītos G20 samitā. "Viss notiek pēc plāna. Federālā kanclere jūtas labi," paziņoja viņas pārstāvis Stefens Saiberts. Jau svētdien Merkelei plānots piedalīties smagās ES līderu debatēs, meklējot kompromisu par Žana Kloda Junkera aizstājēju Eiropas Komisijas prezidenta amatā.

Pirms nedaudz vairāk nekā nedēļas kancleres veselības stāvoklis raisīja bažas, kad viņa tika nofilmēta jūtami drebam, Berlīnē uzņemot Ukrainas jaunievēlēto prezidentu Volodimiru Zelenski. Bijusi aptuveni 30 grādu svelme, un abi līderi miera stājā klausījušies orķestri spēlējam abu valstu nacionālās himnas.

BBC vēsta, ka līdzīgu drebēšanu Merkele piedzīvojusi arī pirms dažiem gadiem svinīgas ceremonijas laikā Meksikā. Lai gan kanclere regulāri piedalās dažādos ceremoniālos pasākumos, tostarp šonedēļ uzstājusies ar vairākām uzrunām. Līdz šim Merkeles izturība un spēja vadīt ilgas un smagas sarunas izpelnījusies ievērību pat viņas politisko pretinieku vidū.

Vācijā likums paredz personas, tostarp politiķu, tiesības uz veselības stāvokļa neizpaušanu, un līdz ar to publiski nav zināms, vai valsts vadītāju nomoka kādas ilgstošas veselības problēmas vai arī tas bijis iepriekš nepieredzēts vājuma brīdis.

Merkele iepriekš paziņojusi, ka pēc ceturtā kanclerēšanas termiņa beigām 2021. gadā plāno pamest politiku. Tajā pašā laikā patlaban bez kancleres akcepta dažādi politiķi un mediji aicinājuši Merkeli virzīt Eiropadomes vai Eiropas Komisijas vadībā, atzīmējot viņas politisko pieredzi, spēku un izturību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!