Foto: AFP/Scanpix/LETA

Maršals Halifa Haftars, kura spēki kontrolē daļu Lībijas teritorijas, apsūdzējis Turciju viņa konkurentu atbalstīšanā un uzdevis uzbrukt Turcijas mērķiem Lībijā, tostarp kuģiem.

"Doti rīkojumi gaisa spēkiem uzbrukt Turcijas kuģiem Lībijas teritoriālajos ūdeņos," sacīja Haftara pārstāvis ģenerālis Ahmads al Mesmari.

Viņš norādīja, ka "Turcijas stratēģiskie objekti, uzņēmumi un projekti, kas pieder Turcijas valstij [Lībijā], tiek uzskatīti par bruņoto spēku likumīgiem mērķiem".

Haftara pārstāvis piebilda, ka "visi Turcijas pilsoņi Lībijas teritorijā tiks aizturēti" un "visi lidojumi no un uz Turciju tiks aizliegti".

Viņš nepaskaidroja, kā šis lidojumu aizliegums varētu tikt īstenots teritorijās, kas nav Haftara spēku kontrolē.

Mesmari apsūdzēja Turciju, ka tā palīdzējusi starptautiskai atzītajai Lībijas Nacionālās saskaņas valdībai atkarot Haftara spēkiem Garjanas pilsētu, kas atrodas 180 kilometrus uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Tripoles. Haftara spēki, kas šo pilsētu bija ieņēmuši aprīļa sākumā, to zaudēja trešdien.

Lībijā uz kontroli pār valsti pretendē divas konkurējošas valdības. Starptautiski atzītā Nacionālās saskaņas valdība atrodas galvaspilsētā Tripolē. Savukart Tubrukā atrodas valdība, kuru atbalsta Hatara spēki, kas kontrolē valsts austrumus un daļu dienvidu. Haftaru atbalsta Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!