Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irāna piektdien pieprasīja Lielbritānijai nekavējoties atbrīvot Gibraltārā arestēto tankkuģi ar Irānas naftu (attēlā).

Augsta ranga Irānas Ārlietu ministrijas amatpersona, tiekoties ar Lielbritānijas vēstnieku, kurš bija izsaukts oficiāla protesta izteikšanai, "Lielbritānijas soli raksturoja kā nepieņemamu", teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Amatpersona "aicināja nekavējoties atbrīvot naftas tankkuģi, jo, balstoties uz pašreiz pieejamo informāciju, tas arestēts pēc ASV prasības", teikts ministrijas paziņojumā.

330 metru garo tankkuģi "Grace 1" ar Panamas karogu ceturtdien pie Lielbritānijas aizjūras teritorijas Gibraltāra aizturēja britu policija un muita ar jūras kājnieku atbalstu.

Gibraltāra premjerministra Fabiana Pikardo izplatītajā paziņojumā teikts, ka "ir pamats uzskatīt, ka kuģis "Grace 1" veda jēlnaftu uz Banjasas naftas pārstrādes rūpnīcu Sīrijā". "Šī pārstrādes rūpnīca pieder uzņēmumam, kas ir pakļauts Sīrijai noteiktajām ES sankcijām," norādījis Pikardo.

Kuģim noteikts arests. Irāna nodēvējusi tankkuģa arestēšanu par nelikumīgu. Sīrijai noteiktās ES sankcijas ir spēkā kopš 2011. gada beigām. 28 valstu bloks noteica sankcijas 277 Sīrijas amatpersonām, arī valdības ministriem, par viņu lomu "vardarbīgās represijās" pret civiliedzīvotājiem.

ES iesaldējusi aktīvus 72 organizācijām un noteikusi embargo Sīrijas naftai, noteikusi ierobežojumus investīcijām, kā arī iesaldējusi Sīrijas centrālās bankas aktīvus ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!