Foto: EPA/Scanpix/LETA

Austrālijas Kvīnslendā rit tradicionālās starptautiskās mācības "Talisman Sabre 2019", kuras organizē Austrālija un ierasti tajās piedalās arī izteikti liels skaits amerikāņu karavīru un militāro transportlīdzekļu, vēsta aģentūra EPA. Šogad tās attālināti novēro arī Ķīnas izlūkkuģis.

Mācību mērķis ir apgūt vidējas intensitātes karadarbības plānošanu un īstenošanu, norāda Austrālijas Aizsardzības ministrija. Mācības ilgst no jūnija beigām līdz augusta sākumam, bet karadarbības izspēlēšanas aktīvākais posms plānots no ceturtdienas, 11. jūlija, līdz 24. jūlijam.

Lēsts, ka kopumā "Talisman Sabre 2019" piedalās vairāk nekā 25 000 cilvēku. Šogad uz mācībām ieradies arī ASV īpaši lielās "Nimitz" klases aviācijas bāzeskuģis "The USS Ronald Reagan", uz kura klāja šonedēļ notika arī mācību oficiālā atklāšana:

Šogad mācībās citu starpā aicināti piedalīties arī Japānas un Kanādas Jūras spēki, bet ieradušies arī neaicināti viesi, atzīmē "The Diplomat". Medijs, atsaucoties uz Austrālijas Bruņotajiem spēkiem, vēsta, ka ārpus Austrālijas ekonomiskās zonas uzturas Ķīnas Atbrīvošanas armijas Jūras spēku "Dongdiao" klases spiegu kuģis, kas attālināti novēro mācībās notiekošo.

Zīmīgi, ka pēdējos gados Ķīna šo un citus izlūkošanas kuģus sūtījusi arī uz citām citu valstu rīkotajām mācībām. Tie nelūgti viesojušies pat tajos manevros, kuros aicināti piedalīties citi Ķīnas kuģi. Piemēram, ķīnieši pērn novērojuši Krievijas militārās mācības "Vostok 2018" un iepriekš – amerikāņu rīkotās "Rim of the Pacific 2014". Uz nākamajām mācībām amerikāņi ķīniešu kolēģus vairs nav aicinājuši, bet starptautiskajos ūdeņos notiekošo tāpat novērojis Ķīnas izlūkošanas kuģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!