Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas drošības dienesti uzsākuši pretrunīgi vērtētas seju atpazīšanas tehnoloģijas izmantošanu okupētajā Palestīnas Rietumkrastā, lai izsekotu palestīniešus. Pagaidām novērošanas sistēma ieviesta tikai militārajos pārbaužu punktos, kuri izvietoti uz ceļiem un ielām.

Lielbritānijā bāzētā biometrijas jaunuzņēmuma "Anyvision Interactive Technologies" izstrādātā cilvēku uzraudzības sistēmu paredzēts uzstādīt divos etapos. Uzņēmums, kas darbojas vismaz 43 valstīs, pirmajā kārtā jau izveidojis 27 biometriskos pārbaužu punktus dažādās Rietumkrasta vietās, tostarp identifikācijas un inspekcijas punktos, caur kuriem dauzi palestīnieši ikdienā dodas uz darbu Izraēlā un Austrumjeruzalemē.

Otrajā kārtā paredzēts tehnoloģiju izmantot, to sasaistot ar Rietumkrastā izvietotajām Izraēlas drošību dienesta novērošanas kamerām. Tas ļaus vēl ciešāk uzraudzīt palestīniešu ikdienas gaitas.

"Anyvision Interactive Technologies" pārstāvis paziņojis, ka pašu izstrādātās tehnoloģijas pārdodot tikai demokrātiskām valstīm, lai tās netiktu izmantotas pret kādas rases vai dzimuma pārstāvjiem. Izraēla jau šobrīd okupētajās Palestīnas teritorijās izvērš vērienīgu novērošanu, tostarp uzrauga sociālos tīklus.

Ierasti šādas cilvēku izsekošanas iekārtas ar sejas atpazīšanas funkcijām izmanto īpašās zonās, piemēram, lidostās, robežpunktos un pie specifisku iestāžu ieejām. Tomēr jau vairākus gadus testa režīmā līdzīgas tehnoloģijas iedzīvotāju uzraudzīšanai autonomajā Siņdzjana reģionā izmanto Ķīna, lai pastiprināti uzraudzītu etnisko uiguru minoritāti.

Uiguri ir musulmaņi, bet pēdējos gados aktīvi reliģijas praktizētāji tiek ievietoti tā dēvētajās pāraudzināšanas iestādēs, un ārvalstīs dzīvojošie radinieki ceļ trauksmi par cilvēku, tostarp veselu ģimeņu, pazušanu bez pēdām. Tiek lēsts, ka pāraudzināšanas iestādēs nonākuši jau vairāki miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!