Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidsudānas ministru kabinets pēc prezidenta Salvas Kīra rīkojuma apstiprinājis aizliegumu dziedāt valsts himnu, ja klāt nav pats prezidents, atsaucoties uz informācijas ministra Maikla Makueja paziņojumu, vēsta "Africa News".

Viņš norādījis, ka dažādi reģionālie un organizāciju vadītāji, kā arī iestādes himnu pasākuši spēlēt brīvi pēc iegribām, viņš skaidrojis. Tas pēc Kīra domām kaitējot nacionālajai melodijai, kas sarakstīta īsi pirms 2011. gadā panāktās neatkarības no Sudānas.

"Visu zināšanai nacionālā himna ir domāta tikai prezidentam un funkcijām, kurās prezidents ir klātesošs, ne priekš visiem," skaidrojis Makuejs, "mēs tagad redzam, ka pat ministru, parlamentāro sekretāru, gubernatoru un štatu ministru klātbūtnē, kad vien ir kāda procesija, tiek spēlēta himna."

Vienīgie izņēmumi, kur ļauts himnu izpildīt arī prezidenta prombūtnē, turpmāk būs Dienvidsudānas vēstniecības, kas pārstāv prezidentu, kā arī skolas, kurās himna tiek dziedāta, lai bērni to iemācītos. Himna "South Sudan Oyee!" sarakstīta angļu valodā, kas ir viena no valsts oficiālajām valodām.

Turpmāk arī valsts militārpersonām liegts uzrunāt sabiedrību militārajās formās. "Tās ir pavēles, un, ja tu neievēro prezidenta pavēles, tad tu pats nes savu krustu," norādījis informācijas ministrs, neprecizējot žurnālistiem, kas draud par šo Kīra rīkojumu pārkāpšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!