Foto: Reuters/Scanpix/LETA

92 gadu vecumā miris pirmais brīvās vēlēšanās izvēlētais Tunisijas prezidents Badži Sabsi, kurš arī bija pasaulē vecākais amatā esošais prezidents, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Sabsi, kurš tika ievēlēts 2014. gadā pēc Arābu pavasara protestiem Tuvajos Austrumos, trešdien tika nogādāts slimnīcā. Amatpersonas neatklāja, kādas veselības problēmas līderi piemeklējušas.

Prezidents uz slimnīcu tika nogādāts arī jūnijā, toreiz amatpersonas to raksturoja kā nopietnu veselības krīzi. Vairāk informācijas netika sniegts, bet premjers Jusefs Čaheds aicināja cilvēkus neizplatīt "viltus ziņas" par līdera veselības stāvokli.

Saskaņā ar Tunisijas konstitūciju prezidenta pienākumus līdz 60 dienām vai jaunām vēlēšanām jāpārņem premjeram.

Sabsi šogad paziņoja, ka nepiedalīsies novembrī plānotajās prezidenta vēlēšanās, norādot, ka ir jādod vieta kādam jaunākam.

Sebsi ir bijušais jurists, kurš skolojies Parīzē. Politiskās karjeras laikā bijis arī iekšlietu ministrs un parlamenta spīkers.

Pirms Sebsi 23 gadus pie varas Tunisijā bija Zinelabidīns ben Ali, kuru gāza 2011. gada protestu laikā.

Tunisija tiek slavēta kā vienīgā valsts, kas kļuvusi par demokrātiju pēc Arābu pavasara nemieriem. Taču pēdējos gados valsts cieš no islāmistu uzbrukumiem, ekonomiskajām problēmām un pastāvīga bezdarba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!