Foto: Reuters/Scanpix

Aktivizējot pret kaujiniekiem vērstās operācijas, Indijas valdība uz nemieru plosīto Džammu un Kašmīras štatu nosūtījusi vēl 10 000 karavīru, sestdien vēsta vietējie mediji.

Lēmums par papildspēku nosūtīšanu pieņemts pēc nacionālās drošības padomnieka Adžita Dovala atgriešanās no Kašmīras ielejas, kur viņš apsprieda drošības situāciju ar provinces augstākajām amatpersonām.

Iekšlietu ministrijas pavēlē teikts, ka papildspēki uz Kašmīru nosūtīti, lai pastiprinātu cīņu pret nemierniekiem un gādātu par likuma un kārtības uzturēšanu.

Tikmēr islāma ekstrēmistu teroristiskā grupējuma "Al Qaeda" līderis Aimans az Zavahiri nācis klajā ar aicinājumu islāsmistu kaujiniekiem reģionā pastiprināt savas aktivitātes.

Lai gan Indijas valdība nekad oficiāli nav apstiprinājusi Kašmīrā dislocēto drošības spēku lielumu, tiek lēsts, ka, ieskaitot policistus un paramilitāro formējumu kaujiniekus, tur atrodas no 300 līdz 500 tūkstošiem vīru.

Daļu Kašmīras, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi, kontrolē Indija, daļu - Pakistāna, bet kā Deli, tā Islamabada pretendē uz visu Kašmīras teritoriju.

Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, šīs teritorijas dēļ starp abām valstīm izcēlušies jau divi kari.

Indijas pārvaldītajā Kašmīras daļā kopš pagājušā gadsimta astoņdesmitajiem gadiem darbojas vardarbīga separātistu kustība, un Deli apgalvo, ka nemierniekus atbalsta Pakistāna, ko Islamabada gan noliedz.

Indijas Iekšlietu ministrija apgalvo, ka pēdējā laikā drošības situācija provincē esot uzlabojusies, norādot, ka kopš 1.janvāra līdz 14.jūlijam "neitralizēti" 126 kaujinieki un separātistu uzbrukumu skaits pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2018.gada pirmajiem sešiem mēnešiem, samazinājies par 28%.

Šajā laika periodā cīņās ar kaujiniekiem krituši 75 Indijas drošības spēku pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!