Foto: RFE/RL

Desmitiem cilvēku pirmdien, 5. augustā, guvuši ievainojumus vietējo sadursmēs ar ķīniešu strādniekiem zelta raktuvēs Kirgizstānas austrumos, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Pirmdien pie raktuvēm Soltonsarijā, kurās saimnieko Ķīnas kompānija "Zhing Ji Mining", sapulcējās ap 500 vietējo iedzīvotāju. Tad sācies konflikts ar ķīniešiem un vietējie savākuši vairākas kompānijai piederošas kravas automašīnas.

Kirgīzijas Veselības ministrija otrdien paziņoja, ka pēc konflikta ar dažādiem ievainojumiem hospitalizēti 20 ķīniešu strādnieki.

Ievainojumus guvuši arī vairāki vietējie iedzīvotāji, bet daudzi joprojām atrodas pie raktuvēm un pieprasa Ķīnas kompānijai pamest apkārtni. Uz notikuma vietu ieradies premjerministrs Kubatbeks Boronovs un iekšlietu ministrs Kaškars Junušalijevs, kuri lūguši vietējiem izklīst.

Iedzīvotāji to atteikušies darīt un draud paši aizvākt ķīniešu kompāniju un tās aprīkojumu, ja to nedarīs varasiestādes.

Konflikts te briedis kopš jūlija, kad vietējie vainoja Ķīnas kompāniju mājlopu masveida bojāejas izraisīšanā, uzskatot, ka kalnrači ir piesārņojuši apkārtējo vidi.

Varasiestādes paņēma augsnes paraugus un pēc pārbaudēm paziņoja, ka nekādas ķimikālijas vai paaugstināta radiācija tajos nav atrasta.

Tas gan spriedzi nemazināja un pēc kautiņa ar ķīniešu strādniekiem divi vietējie nokļuva slimnīcā. Šis incidents izprovocēja iedzīvotājus pulcēties pie raktuvēm 5. augustā.

"Zhong Ji Mining" licenci zelta raktuvju attīstīšanai Soltonsarijā saņēma 2012. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!