Foto: AFP/Scanpix/LETA
Centrālamerikas valstī Hondurasā notikušas asas sadursmes starp policiju un demonstrantiem, kuri pieprasa prezidenta Huana Orlando Hernandesa atkāpšanos, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Otrdien valsts galvaspilsētas Tegusigalpas ielās devušies tūkstošiem protestētāju. Demonstrāciju laikā aizdedzinātas vairākas ēkas, savukārt policija izmantojusi asaru gāzi, lai izkliedētu neapmierināto iedzīvotāju pūļus.

Protesti sākušies pēc tam, kad ASV prokurori apgalvoja, ka Hernandesa prezidentūras kampaņas finansēšanā ieguldīta nauda, kas iegūta narkotiku tirdzniecības rezultātā.

Novembrī ASV Floridas štatā aizturēja prezidenta brāli – Huanu Antonio Hernandesu. Viņš apsūdzēts par centieniem Savienotajās Valstīs ievest lielu kokaīna apjomu. Reaģējot uz sava brāļa aizturēšanu, Hondurasas prezidents paziņoja, ka tas ir smags trieciens viņa ģimenei, bet piebilda, ka neviens nav virs likuma.

Tomēr tagad arī paša prezidenta vārds tiek locīts saistībā ar narkotiku tirdzniecību. Tas noticis atslepenota tiesas dokumenta dēļ. Dokumentā teikts, ka vīrietis, kurš identificēts kā "līdzsazvērnieks 4" (CC-4), piedalījies sazvērestībā, kurā 1,5 miljoni ASV dolāru vērti ieņēmumi no narkotiku tirdzniecības izmantoti, lai palīdzētu CC-4 prezidenta kampaņai.

CC-4 dokumentā minēta kā persona, kas 2013. gada beigās ievēlēta par Hondurasas prezidentu – tas sakrīt ar laiku, kad prezidents Hernandess par Centrālamerikas valsts galvu tika ievēlēts uz pirmo termiņu.

Pats prezidents visas apsūdzības asi noraidījis un pat apgalvojis, ka ir vienīgais prezidents, kurš paveicis to, kas bijis jāpaveic pret narkotiku tirgotājiem un ka tādēļ viņi vēlas revanšēties. Tomēr Hernandesa vārdi nav spējuši atturēt iedzīvotājus no došanās ielās. Demonstrāciju laikā protestētāji prezidentu saukuši par "narko diktatoru" un rokās turējuši plakātus, kuros pieprasīta viņa atkāpšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!