Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcija necietīs, ka Savienotās Valstis kaut kādā veidā kavē drošības zonas izveidošanu Sīrijas ziemeļos, ceturtdien paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

"Viņiem [ASV] vispirms jābūt patiesiem un jāsaprot, ka Turcija necietīs aizkavēšanas taktikas," preses konferencē Ankarā paziņoja Čavušolu. Turcijā šodien ieradīsies ASV militārā delegācija, ko vadīs Savienoto Valstu spēku Eiropā komandiera vietnieks ģenerālleitnants Stīvens Tvitijs.

Viņš pārraudzīs kopīgā operāciju centra izveidošanu Turcijā, kas koordinēs drošības zonas izveidošanu Sīrijas ziemeļos. ASV Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja, ka vienošanās par drošības zonas izveidošanu tiks īstenota posmos. Zonas mērķis ir radīt barjeru starp Turcijas robežu un apgabaliem, ko kontrolē kurdu grupējums "Tautas aizsardzības vienības" (YPG).

Neraugoties uz to, ka YPG bijusi izšķiroša loma uzvarās Sīrijā karā pret teroristu grupējumu "Daesh", un to, ka Vašingtona Sīrijas kurdu kaujiniekus uzskata par sabiedrotajiem un tos militāri atbalstījusi, Ankara YPG dēvē par Turcijā ārpus likuma izsludinātā bruņotā separātistu grupējuma "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) atzaru un uzskata YPG par teroristu organizāciju.

Cik liela būs drošības zona un kā tā darbosies, pagaidām nav zināms. Taču Čavušolu sacīja, ka zonā būs novērošanas punkti un kopīgas patruļas. Ministrs atklāja, ka ASV prezidents Donalds Tramps ir iepriekš solījis, ka zona būs 32 kilometrus plata. Turcija iepriekš veikusi divus uzbrukumus Sīrijā - pret teroristu grupējumu "Daesh" un pret YPG. Ofensīvas notika 2016.gadā un 2018.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!