Foto: EPA/Scanpix/LETA
Vairākas žurnālistu apvienības Vācijā ir pieprasījušas, lai Iekšlietu ministrija darītu vairāk mediju pārstāvju aizsardzībai no galēji labējo ekstrēmistu uzbrukumiem.

Atklātā vēstulē iekšlietu ministram Horstam Zēhoferam žurnālisti trešdien lūdza dot viņiem iespēju viegli pieprasīt, lai viņu privātās adreses nebūtu pieejamas sabiedrībai.

"Dažās federālajās zemēs mediju pārstāvjiem vispirms ir jāpierāda, ka pastāv akūts apdraudējums viņu dzīvībai, pirms pieeja [privātajām adresēm] var tikt bloķēta – bet tad jau var būt par vēlu sevi aizsargāt," teikts atklātajā vēstulē.

Žurnālisti arī prasīja, lai Iekšlietu ministrija informētu žurnālistus, kuru vārdi ir parādījušies galēji labējo ekstrēmistu sastādītā sarakstā, ja attiecīgais žurnālists pieprasa šādu informāciju. Ja šādos sarakstos parādās veselas mediju organizācijas, tad varas iestādēm tās ir aktīvi jāinformē par šo faktu, teikts vēstulē.

Vēstulē arī paziņots, ka policijai nevajadzēja ieteikt attiecīgajām pusēm "aiziet no sabiedriskās dzīves", jo mediju pārstāvjiem tas nav iespējams un šis ieteikums tikai palīdzējis ekstrēmistiem piepildīt savu iebiedēšanas mērķi.

Atklāto vēstuli parakstīja Vācijas žurnālistu apvienības DJV un dju, asociācija "Netzwerk Recherche", vietne "Krautreporter", mākslinieku kolektīvs "Peng!" un citas organizācijas.

Zēhofers jūlijā bija paziņojis, ka Vācija "nebīsies no šādiem viltīgiem iebiedēšanas mēģinājumiem", runājot par galēji labējo ekstrēmistu grupējumu sastādītiem sarakstiem ar cilvēku vārdiem.

Federālais kriminālizmeklēšanas birojs paziņoja, ka tas neuzskata, ka šajos sarakstos nosauktajiem cilvēkiem būtu akūts apdraudējums. Daudzas federālās zemes tomēr ir izvēlējušās informēt šajos sarakstos iekļautos cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!