Foto: EPA/Scanpix/LETA
Indonēzijā spēkā pieņēmušies protesti, kurus pagājušajā nedēļā izprovocēja papuasu studentu aizturēšana, un protestētāji ceturtdien Papua provinces galvaspilsētā Džajapurā dedzināja ēkas, bet valdība ierobežojusi sakaru iespējas un pārtraukusi elektroapgādi.

Trešdien vienā no Papua provinces apgabaliem izcēlās sadursmes starp drošības spēkiem un protestētājiem, kā rezultātā dzīvību zaudēja karavīrs un divi civiliedzīvotāji.

Protesti sākās pagājušajā nedēļā. Tos izprovocēja papuasu studentu aizturēšana Austrumjavas provincē 17. augustā. Drošības spēki esot izturējušies pret studentiem rasistiski un pielietojuši nevajadzīgi lielu spēku.

Protestējot pret to, pagājušo pirmdien tūkstošiem cilvēku izgāja Rietumpapua provinces galvaspilsētas Manokvari un citu pilsētu ielās. Daļa demonstrantu aizdedzināja veikalus un transportlīdzekļus, nolauza ceļazīmes, kā arī aizdedzināja vairāku valdības institūciju ēkas.

Arī Džajapurā šodien izdemolētas vairākas sabiedriskās ēkas un īpašumi, paziņoja policijas preses pārstāvis, uzsverot, ka policija cenšas pakļaut situāciju kontrolei.

Drošības ministrs Viranto sacīja, ka aizdedzināta ēka, kurā bāzējas Papua Tautu padome, kas ir valdības sankcionēta cilšu līderu pārstāvība.

Ziņu aģentūra "Antara" vēsta, ka Džajapurā šodien nedarbojas mobilie sakari un iedzīvotājiem nav iespējams sazvanīties vai sūtīt īsziņas.

Vietējie mediji arī ziņo, ka Džajapurā pārtraukta elektroapgāde.

Cenšoties novērst tālākas nekārtības, valdība kopš 19.augusta nobloķējusi piekļuvi arī internetam.

Uz Rietumpapua provinci nosūtīti papildus 1500 policistu un karavīru.

17.augustā policija papuasu studentu kopmītnē Surabajā aizturēja 43 studentus, kurus apsūdzēja Indonēzijas karoga apgānīšanā.

Papuasu aktīvisti apgalvo, ka policisti apsaukājuši studentus par pērtiķiem un cūkām un veltījuši viņiem citus apvainojumus, kas bijuši rasistiski motivēti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!