Foto: EPA/Scanpix/LETA
Lielbritānijas parlaments trešdienas vakarā noraidīja premjerministra un Konservatīvās partijas līdera Borisa Džonsona priekšlikumu 15. oktobrī rīkot pirmstermiņa vēlēšanas.

Džonsona priekšlikumu atbalstīja 298 parlamenta apakšpalātas deputāti, bet pret nobalsoja 56 deputāti. Lai priekšlikumu pieņemtu, par to bija jānobalso vismaz divām trešdaļām apakšpalātas deputātu jeb ne mazāk kā 434 deputātiem.

Visi lielākās opozīcijas partijas - leiboristu - deputāti balsojumā atturējās. Leiboristu līderis Džeremijs Korbins paziņoja, ka viņa vadītā partija atbalstīs pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanu, ja trešdien pieņemtais likumprojekts bezvienošanās breksita bloķēšanai iegūtu likuma spēku, kas varētu notikt līdz nedēļas beigām, ja likumprojektu atbalstīs Lordu palāta.

Lielbritānijas Pārstāvju palātas deputāti trešdien apstiprināja likumprojektu, kas ļaus steidzamības kārtā uzdot premjerministram Borisam Džonsonam pieprasīt breksita atlikšanu līdz 31. janvārim, ja vien parlaments nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās breksitu. Likumprojekts tika atbalstīts ar 28 balsu vairākumu un tālāk tiks nosūtīts Lordu palātai.

Likumdevēji cer pieņemt likumprojektu līdz nedēļas beigām, taču breksita atbalstītāji Lordu palātā var novilcināt tā apstiprināšanu.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas parlamenta deputāti trešdien pārvarēja pirmo barjeru centienos novērst bezvienošanās breksitu, ar 29 balsu vairākumu atbalstot iespēju vēlreiz lūgt atlikt Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības (ES).

Par likumprojektu, kas ļaus steidzamības kārtā uzdot premjerministram Borisam Džonsonam pieprasīt breksita atlikšanu līdz 31. janvārim, ja vien parlaments nebūs apstiprinājis izstāšanās vienošanos vai arī atbalstījis bezvienošanās breksitu, balsoja 329 deputāti, bet pret 300.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!