Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV valsts departaments apstiprinājis medijos izskanējušo informāciju, ka tas piedāvājis vairākus miljonus ASV dolāru Irānas tankkuģa kapteinim, lai vēlāk varētu kuģi aizturēt, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Braiens Huks, kurš ir ASV valsts departamenta “Irānas darbības grupas” vadītājs kuģa “Adrian Darya 1” kapteinim nosūtījis elektronisko vēstuli, lai noskaidrotu, vai kuģi būtu iespējams nogādāt tur, kur ASV varētu to aizturēt. Kapteinis uz šo vēstuli nav atbildējis. Pēc tam ASV pret viņu ieviesa sankcijas. Aizvadītajā piektdienā ASV tankkuģi ievietoja melnajā sarakstā, vēsta BBC.

Jūlijā kuģi pie Gibraltāra aizturēja britu Jūras spēki, jo pastāvēja aizdomas, ka tas plāno nogādāt naftu Sīrijai un tas būtu Eiropas Savienības noteikto sankciju pārkāpums. Pēc mēneša kuģi atbrīvoja. ASV gan centās kuģa atbrīvošanu aizkavēt un lūdza atļauju to aizturēt, taču lūgums netika apstiprināts.

Informāciju par naudas piedāvājumu kuģa kapteinim vispirms sniedza laikraksts “Financial Times”. Huks laikrakstam atklāja, ka valsts departaments “cieši sadarbojas ar jūrniecības pārstāvjiem, lai izjauktu un novērstu nelikumīgu naftas eksportu”.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija trešdien paziņoja, ka ieviesīs sankcijas pret Irānas kuģniecības tīklu, kurš izmantots, lai nodrošinātu naftas pārdošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!