Foto: AP/Scanpix/LETA

Teroristiskais grupējums "Taliban" paziņojis, ka durvis miera sarunām ar ASV ir atvērtas, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Septembra sākumā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā notika "Taliban" organizēts uzbrukums, kurā gāja bojā arī ASV karavīrs. Pēc šī uzbrukuma ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka miera sarunas ar talibiem ir "mirušas". Abas puses tobrīd jau bija aizvadījušas vairākus sarunu raundus un pastāvēja cerība, ka tās varētu panākt vienošanos.

Intervijā ar BBC talibu galvenais sarunvedējs Šers Muhameds Abass Stanikzajs (attēlā) norādīja, ka miera sarunas ir vienīgais veids, kā panākt mieru Afganistānā. "Mūsu durvis ir atvērtas sarunām (..) mēs ceram, ka otra puse pārdomās savu lēmumu attiecībā uz sarunām," izteicās Stanikzajs.

ASV sarunvedējs Zalmajs Halilzads mēneša sākumā paziņoja, ka ar talibiem izdevies panākt mutisku vienošanos, kura cita starpā paredzēja 5400 ASV karavīru atsaukšanu no Afganistānas 20 nedēļu laikā pēc vienošanās parakstīšanas. "Taliban" vienošanās ietvaros sniedz garantijas, ka Afganistāna vairs netiks izmantota kā teroristisko grupējumu bāze.

Stanikzajs paziņoja, ka, ja ASV un "Taliban" būtu parakstījuši vienošanos, 23. septembrī talibi uzsāktu sarunas ar Afganistānas valdību. Viņš arī apstiprināja, ka "Taliban" vērsušies pie Krievijas un Ķīnas, lai lūgtu palīdzību miera sarunās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!