Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Policija Nigērijas ziemeļos Kadunā izglābusi vairāk nekā 300 vīriešu, kas tika turēti islāma skolā, kur daudzi no viņiem tika spīdzināti un seksuāli izmantoti, piektdien paziņoja policijas preses pārstāvis.

Policija ēkā Kadunas Rigasas rajonā ieradās ceturtdien, kur upuri - gan pieaugušie, gan nepilngadīgie - tika turēti "visdegradējošākos un necilvēcīgos apstākļos, lai iemācītu viņiem Korānu un reformētu viņus", sacīja Kadunas štata policijas preses pārstāvis Jakubu Sabo.

Viņš piebilda, ka policija apmēram 100 skolēnu, tostarp bērnus, kas bija tikai deviņus gadus veci, atrada savažotus nelielā telpā, kur viņi turēti, lai viņus reformētu un padarītu par atbildīgām personām".

Skola darbojusies desmit gadu. Tajā uzņēma skolēnus, kuru ģimenes vēlējās, lai viņi apgūst Korānu un iziet rehabilitāciju no narkotiku atkarības un citām slimībām, informēja policijā.

Reida laikā aizturēts skolas īpašnieks un seši darbinieki.

Policija reidu veica, jo saņēma informāciju no vietējiem iedzīvotājiem, kas pauda aizdomas par skolā notiekošo.

Skolā tika atklāts "moku kambaris", kurā skolēni tika sasieti ķēdēs, kārti un sisti.

42 gadus vecais Bello Hamza žurnālistiem teicis, ka viņam vajadzēja atrasties Dienvidāfrikas Republikā, kur viņš plānoja iegūt maģistra grādu, bet tā vietā trīs mēnešus pavadījis ar ķēdēm ap kājām.

Hasans Jusufs, kurš ir precējies un kuram ir bērni, centrā ievietots pirms diviem gadiem, jo pievērsies kristietībai. Viņš sacīja, ka skolēniem tiek liegta komunikācija un viņiem nav atļauts sarunāties.

Vecāki bērnus varēja apciemot reizi trīs mēnešos, bet viņiem apmeklējuma laikā netika rādītas skolas telpas.

Skolēnu vidū bijuši dažādu tautību pārstāvji, tostarp cilvēki no Burkinafaso, Mali un Ganas.

Vietējās policijas priekšnieks Ali Džanga atzina, ka institūcija uzdevās par izglītības iestādi, tomēr apstākļi tajā parāda, ka tā "nebija ne rehabilitācijas [centrs], ne islāma skola".

Viens no vīriešiem, kas varētu būt saistīts ar iestādes vadību, vietējiem televīzijas kanāliem teica, ka centrā tika mācīts islāms un savažoti ir tie "spītnieki, kas mēģināja aizbēgt".

Privātas islāma skolas ir bieži sastopamas galvenokārt musulmaņu apdzīvotajos Nigērijas ziemeļos, kur nereti trūkst valdības pakalpojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!