Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīna var militāri vērsties pret Taivānu, lai novērstu uzmanību no ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās, brīdinājis Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu.

"Ja iekšējā stabilitāte ir ļoti nopietna problēma, vai ekonomiskās izaugsmes palēnināšanās kļūst par nopietnu problēmu [Ķīnas] līderiem, mums jābūt ļoti piesardzīgiem," ministru citē "Al Jazeera".

Vu norādīja, ka ekonomiskā situācija Ķīnā šobrīd ir laba, bet aicināja pievērst uzmanību dažādām tās problēmām, tostarp bezdarbam. Ministrs izteicās, ka nespēja uzturēt valsts ekonomisko izaugsmi var novest pie situācijas, kurā tiek apšaubīta Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina leģitimitāte. "Tas ir faktors, kas varētu likt Ķīnas līderiem veikt ārējas darbības, lai novērstu iekšējo uzmanību," piebilda Vu.

"Mums sevi jāsagatavo sliktākajai iespējamajai situācijai... militāram konfliktam," norādīja ministrs.

Janvārī Taivānā notiks prezidenta vēlēšanas. Kopš prezidentes amatā 2016. gadā stājās Cai Inveņa, Taivāna zaudējusi septiņas diplomātiskās sabiedrotās, atzīmē medijs.

Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu tās sastāvdaļu un pēdējos gados aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām aizvien aktīvāk pārvilina pēdējās Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Pekinu, ne Taipeju.

Jaungada uzrunā prezidents Sji izteicās, ka neviens nevar izmainīt faktu, ka Taivāna ir "daļa no Ķīnas" un piebilda, ka Pekina neatteiksies arī no militāru līdzekļu izmantošanas, ja tie būs nepieciešami Ķīnas kontinentālās daļas un Taivānas apvienošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!