Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra vēstījusi, ka Irāna uzsākusi urāna bagātināšanu Fordo bagātināšanas centrā, tādējādi pārkāpjot 2015. gada kodollīguma ietvaros noteiktās saistības, ziņo "Al Jazeera".

Aģentūra arī informē, ka Irānas bagātinātā urāna krājumi turpina pieaugt. Teherāna sākusi pārkāpt kodollīgumā noteiktās saistības, tādējādi atbildot uz ASV prezidenta Donalda Trampa pērnā gada lēmumu pārtraukt Savienoto Valstu dalību vienošanās ietvaros. Līdzās dalības pārtraukšanai līguma ietvaros, ASV pret Irānu atjaunojušas arī ekonomiskās sankcijas.

Pagājušajā nedēļā Irāna paziņoja, ka atsākusi urāna bagātināšanu Fordo centrā, kas ir iebūvēts kalnā. Šo centru Irāna līdz 2009. gadam slēpa no Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO), atzīmē medijs. "Kopš 9. novembra (..) Irāna ir veikusi urāna bagātināšanu šajā [Fordo] centrā," teikts Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras paziņojumā.

ASV uzstāj, ka tās "maksimālā spiediena" politika pret Irānu liks Islāma Republikai uzsākt pārrunās par jaunu, visaptverošu vienošanos, kurā atrunāta būs arī tās ballistisko raķešu programma un aktivitātes Tuvo Austrumu reģionā. Teherāna apgalvo, ka neuzsāks pārrunas, kamēr nebūs atceltas ekonomiskās sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!