Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bolīvijas senatore Žanīna Anjesa, kas ir opozīcijas locekle, otrdien pasludināja sevi par valsts pagaidu prezidenti pēc prezidenta Evo Moralesa atkāpšanās un došanās trimdā uz Meksiku.

Anjesa, kas līdz šim bija Senāta vicespīkere, paziņoja, ka viņa pārņem Senāta spīkera amatu un ka konstitūcija ļauj Senāta spīkeram kļūt par valsts vadītāju pēc prezidenta un viceprezidenta atkāpšanās. Anjesa nāca klajā ar šo paziņojumu pēc tam, kad abām parlamenta palātām otrdien neizdevās panākt kvorumu jauna prezidenta izraudzīšanai.

Moraless otrdien ieradās Meksikā, kas viņam ir piešķīrusi politisko patvērumu. Viņš svētdien atkāpās no amata pēc trīs nedēļas ilgiem protestiem pret iespējamo krāpšanos prezidenta vēlēšanās. Protesti un nemieri Bolīvijā sākās pēc 20.oktobrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem jau pirmajā kārtā uzvarējis Moraless, kurš pretrunā ar konstitūciju pretendēja jau uz ceturto termiņu valsts galvas amatā.

Svētdien no amatiem atkāpās arī viceprezidents un Senāta prezidents (spīkers). Vienīgais atlikušais kandidāts, kas saskaņā ar konstitūciju šādā situācijā varētu stāties Moralesa vietā, ir parlamenta apakšpalātas vadītājs, taču viņš amatu pameta jau iepriekš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!