Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdien notikušajā zemestrīcē Albānijā bojāgājušo skaits sasniedzis 49, piektdien paziņojis Albānijas premjerministrs Edi Rama.

Vairāk nekā 750 cilvēki tika ievainoti un vairāk nekā 5000 cilvēku zemestrīces dēļ palikuši bez pajumtes. 6,4 magnitūdu zemestrīce bija spēcīgākā, kāda satricinājusi Albāniju pēdējās desmitgadēs. Tai pēdējās dienās sekojuši simtiem pēcgrūdienu, kas apgrūtinājuši meklēšanas un glābšanas darbus. No drupām dzīvus izdevies izglābt aptuveni 45 cilvēkus.

Vislielākie postījumi ir Duresi, kas ir otra lielākā Albānijas pilsēta, un Sumanē, kas atrodas 40 kilometrus uz ziemeļiem no Duresi. Sagrūstot ēkām, šajās pilsētās daudzi cilvēki tika iesprostoti drupās. Duresi šodien meklēšana sašaurināta līdz diviem objektiem, tostarp sagruvušu piejūras viesnīcu.

Duresi un Sumanē aptuveni 2000 cilvēku pārvietoti uz viesnīcām un citām ēkām, jo viņu dzīvokļi un mājas zemestrīcēs ir bojātas vai arī pēcgrūdienu dēļ tajos nav droši atrasties. Tirānā no zemestrīces patvertnēs paglābās 3480 cilvēki, no kuriem daļa tagad izvietoti citās ēkās vai nakšņo pie radiniekiem, sacīja Rama. Galvaspilsētā neviens cilvēks zemestrīcē nav gājis bojā, bet bojātas gandrīz 70 ēkas un 250 mājas, sacīja premjers.

Tiek veidotas ekspertu komandas, kas novērtēs bojātās ēkas, paziņoja aizsardzības ministre, aicinot iedzīvotājus pamest ēkas, kuras cietušas zemestrīcē. Albānijas urbanizācija pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados notika haotiski un daudzas ēkas tik uzceltas bez atļaujām un neievērojot noteikumus, ziņu aģentūrai AFP norādīja kāds vietējais arhitekts. Valdība ir solījusi līdz 2020.gadam uzbūvēt jaunas mājas zemestrīcē cietušajiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!