Foto: AFP/Scanpix/LETA

Irānas bruņoto spēku komandieris Hoseins Salami izteicies, ka Islāma Republika negatavojas karam, taču nebaidās no militāra konflikta, ziņo aģentūra "Reuters".

“Mēs nevedam valstī pretī karam, bet mēs nebaidāmies no neviena kara un mēs aicinām Ameriku ar Irānas tautu runāt korekti. Mums ir spēks, lai viņus salauztu vairākas reizes un mēs neesam satraukti,” izteicās komandieris.

Irānas armijas ģenerālmajors Abdolrahims Musavi ceturtdien pavēstīja, ka viņa spēki ir gatavi konfrontācijai ar “ienaidnieku”.

ASV prezidents Donalds Tramps apsūdzējis Irānu par protestu sarīkošanu pie Savienoto Valstu vēstniecības Irākā. Teherāna šīs apsūdzības ir noraidījusi.

Tramps mikroblogošanas vietnē “Twitter” rakstīja, ka Irāna “pilnībā atbildēs par zaudētām dzīvībām, vai radītiem postījumiem jebkurā no mūsu [ASV] objektiem.” “Viņi samaksās lielu summu. Šis nav brīdinājums, šis ir drauds,” izteicās Baltā nama saimnieks.

Protesti pie ASV vēstniecības Irākā sākās kā atbilde uz Vašingtonas sarīkotu uzbrukumu Irānas atbalstītam bruņotajam grupējumam "Kataib Hizbollah" Irākas rietumos. Uzbrukumā bojā gāja 25 šī grupējuma kaujinieki.

Protestētāji pārrāpās nocietinātajam mūrim ap vēstniecības teritoriju, kā arī izgāza vārtus. Vairāki desmiti cilvēku piekļuva galvenajai vēstniecības ēkai līdz aptuveni 200 metru attālumam, taču nespēja tikt pāri nākamajam mūrim. ASV paziņojušas, ka uz Irāku nosūtīs papildu 750 karavīrus. Trešdien Irākas drošības spēkiem izdevās atgūt kontroli pār teritoriju pie ASV vēstniecības.

Kopš ASV prezidenta amatā stājies Donalds Tramps Vašingtonas un Teherānas attiecības bijušas ļoti saspringtas. Pērn Tramps pārtrauca ASV dalību 2015. gadā parakstītā Irānas kodollīguma ietvaros, kā arī atjaunoja plašas sankcijas pret Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!