Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ugunsgrēki Austrālijā plosās kopš pagājuša gada septembra. Sestdien, 4. janvārī, valsts dienvidaustrumu apgabalos, saasinoties vēja brāzmām, kas papildus veicināja ugunsgrēkus, debesis kļuva sarkanas un tumšas, vēsta BBC.

Atsevišķos rajonos gaisa temperatūra pārsniedza 40°. Penritā, rietumos no Sidnejas, temperatūra sasniedza pat 48,9°, un tiek lēsts, ka tā kādu laiku bijusi karstākā vieta uz Zemes. Turklāt spēcīgais vējš, kas mainījis virzienu, kavē ugunsdzēsēju centienus ierobežot savvaļas ugunsgrēkus Austrālijas dienvidaustrumos.

Ugunsgrēki Austrālijā sākās pagājuša gada septembrī. Kopš tā brīža ugunsgrēkos Austrālijā ir gājuši bojā vismaz 23 cilvēki. Ir iznīcinātas vairāk nekā 1200 mājas un izdeguši miljoniem hektāru zemes.

Meteorologi skaidro, ka Indijas okeāna klimata sistēma ir galvenais Austrālijas ārkārtējā karstuma virzītājspēks. Turklāt daudzās Austrālijas daļās sausums ir bijis novērots jau gadiem, kas ir atvieglojis ugunsgrēku izplatīšanos un to pieņemšanos spēkā.

BBC atgādina, ka Austrālijas premjerministrs Skots Morisons tiek asi kritizēts par viņa rīcību ārkārtas situācijā. Iedzīvotāji nav bijuši mierā ar viņa prombūtni šīs krīzes laikā, tostarp dodoties brīvdienās uz Havaju salām, kā arī nonivelējot klimata pārmaiņu lomu. Vienlaikus Morisons šobrīd ir paziņojis par 3000 rezerves karavīru nosūtīšanu, lai palīdzētu ugunsdzēšanas pasākumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!