Milzīgi sērotāju pūļi otrdien ieradušies pēdējā gaitā pavadīt ASV raķešu triecienā nogalināto Irānas ģenerāli Kasemu Soleimani, kurš otrdien tiek apglabāts dzimtās puses pilsētā Kermānā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Soleimani, kurš tiek dēvēts par ietekmīgāko Irānas ārpolitikas veidotāju un bija atbildīgs par ārvalstu operācijām, tika nogalināts pēc ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojuma 3. janvārī drona trieciena laikā Irākā.

Incidents ir raisījis bažas, ka ilgstošā spriedze Vašingtonas un Teherānas attiecībās var pāraugt atklātā konfliktā. ASV prezidents Soleimani un viņa vadītos spēkus pasludinājis par teroristiskiem.

Pirmdien ļaudis no Soleimani atvadījās Irānas galvaspilsētā Teherānā, kur bēru lūgšanas vadīja Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamanei.

Neapstiprinātas Irānas televīzijas aplēses liecina, ka Teherānā vien atvadīties no ģenerāļa ielās izgājuši miljoni cilvēku. Pūļi bijuši tik lieli, ka tie saskatāmi satelīta attēlos.

Otrdien Soleimani mirstīgās atliekas nogādātas Kermānā, kur tās tiks apglabātas.

Soleimani vadīja "Kuds" vienības, kuru uzdevums ir stiprināt Irānas Islāma revolūciju ārzemēs. Ģenerāli nogalināja, kad viņš piektdien brauca prom no Bagdēdes lidostas.

Irānā viņš tiek uzskatīts par varoni.

Soleimani Sīrijas pilsoņu karā atbalstīja prezidenta Bašara al Asada spēkus, palīdzēja Libānas šiītu militārajam grupējumam "Hezbollah" un komandēja Irākas šiītu kaujinieku grupas karā pret "Daesh".

Pamatojot Soleimani nogalināšanu, Donalds Tramps paziņoja, ka ģenerālis plānojis uzbrukumus ASV diplomātiem un militārajam personālam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!