Foto: EPA/Scanpix/LETA

Turīgākā sieviete Āfrikas kontinentā Izabella duš Santuša ieguvusi Krievijas pilsonību, lai, domājams, izvairītos no izdošanas Angolai, kur viņu tur aizdomās par korupciju un ir iesaldēti viņas aktīvi, ziņo radio "Svoboda" portāls.

Uzņēmēja, kuras bagātība tiek lēsta 2,3 miljardu dolāru apmērā, ir Angolas bijušā prezidenta Žozē Eduarda duš Santuša, kurš valdīja 38 gadus, meita.

Saskaņā ar žurnāla "Forbes" aplēsēm Santuša ir astotā desmit bagātāko Āfrikas cilvēku topā, kā arī pirmā kontinenta sieviete miljardiere. Viņai pieder daļas lielākajās Angolas kompānijās un aktīvi Portugālē.

2017. gadā jaunais Angolas prezidents padzina Santušu no valsts naftas kompānijas "Sonangol" vadītājas amata. Šis solis bija daļa no prezidenta pretkorupcijas kampaņas.

Savukārt 2018. gadā korupcijas izmeklēšanas ietvaros tika arestēts (un vēlāk atbrīvots) viņas brālis.

Par to, ka Santuša ieguvusi Krievijas pilsonību, raksta Lisabonas laikraksts "Expresso". Pilsonības pieprasījums pamatots ar to, ka Baku dzimušās miljardieres māte ir bijusī PSRS pilsone.

Santuša pašlaik dzīvojot Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) un Krievijas pilsonība viņai var palīdzēt izvairīties no izdošanas Angolai, pieļauj medija "Deutsche Welle" aptaujātie eksperti.

Pati miljardiere tviterī "Expresso" publikāciju nokomentēja, ka apsūdzības korupcijā noliedz un ka uzņēmējam mainīt savu nodokļu rezidentūru nav nekas slikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!