Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākajā aptaujā, kuru veicis prestižais uzņēmums "Gallup", secināts, ka ASV prezidents Donalds Tramps sasniedzis savu visu laiku augstāko atzinības reitingu kopš stāšanās amatā.

No respondentiem 49% atzinīgi vērtējuši viņa darbu, savukārt 50% pauduši pretēju uzskatu. Tikai 1% nespēja sniegt konkrētu atbildi.

Īpaši pozitīva attieksme pret Trampu ir viņa pārstāvētās Republikāniskās partijas atbalstītājiem – 94% republikāņu atzinīgi vērtē prezidenta darbu. Tas ir par sešiem procentiem vairāk nekā janvārī veiktajā aptaujā, kā arī par trīs procentiem vairāk nekā līdzšinējais Trampa atzinības rekords republikāņu vidū.

Neatkarīgo vēlētāju rindās Trampa darbu pozitīvi vērtē 42%. Ļoti zemi reitingi Trampam ir demokrātu vidū – 7%.

Aptauja tika veikta no 16. līdz 29. janvārim. Šajā laika posmā ASV Senātā jau notika Trampa impīčmenta prāva, kura, visticamāk, noslēgsies ar prezidenta attaisnošanu. Aptaujas ietvaros respondenti varēja sniegt savu viedokli arī par impīčmentu: 52% atbalsta Trampa attaisnošanu, savukārt 46% uzskata, ka prezidentu būtu jāatstādina no amata.

Kā skaidro "Gallup", Trampa atzinības reitingu pieaugumu var skaidrot ne tikai ar sabiedrības attieksmi pret impīčmentu, bet arī citiem faktoriem.

  • Pirmais – vairums amerikāņu pozitīvi vērtē ASV militāro operāciju, kuras rezultātā janvāra sākumā tika nogalināts ietekmīgais Irānas ģenerālis Kasems Soleimani.
  • Otrais – starptautiskā tirdzniecība. Tramps parakstīja jauno ASV-Meksikas-Kanādas tirdzniecības vienošanos, kurai paredzēts aizstāt Ziemeļamerikas brīvās tirdzniecības līgumu.
  • Trešais – lieliskais ASV ekonomiskais stāvoklis. Amerikāņu pārliecība par ekonomiku ir augstākā pēdējo divu desmitgažu laikā. 63% amerikāņu šobrīd atbalsta veidu, kā Tramps pārvalda ekonomiku. Kritiķi gan norāda, ka Tramps bauda iepriekšējā prezidenta Baraka Obamas administrācijas ekonomiskās politikas augļus.

Interesanti, ka arī eksprezidents Bils Klintons pieredzēja savus augstākos atzinības reitingus pēc tam, kad Pārstāvju palātas deputāti nobalsoja par viņa impīčmentu. Tiesa, neilgi pēc Senāta prāvas, kurā viņu attaisnoja, Klintona atzinības reitingi atkal samazinājās un bija līdzīgi kā pirms impīčmenta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!