Foto: EPA/Scanpix/LETA

Izraēlas holokausta upuru piemiņas muzejs Jad Vašem atvainojies par to, ka Aušvicas koncentrācijas nometnes atbrīvošanas 75. gadadienai veltītajā forumā demonstrēts video, kurā noklusēti fakti par PSRS lomu un noziegumiem Otrajā pasaules karā.

Atvainošanos Jad Vašem paudis atklātā vēstulē, kas nosūtīta Izraēlas laikrakstam "Haaretz".

5. Pasaules holokausta forums 23. janvārī notika Jeruzalemē esošajā muzejā. Pasākumā piedalījās Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ASV viceprezidents Maiks Penss, Francijas prezidents Emanuels Makrons un citi augta ranga politiķi.

Pasākuma laikā uz ekrāniem tika demonstrēta video prezentācija par holokaustu Otrā pasaules kara laikā. Prezentācijā netika pieminēti padomju noziegumi un PSRS atbildība par kara sākšanos, kā arī netika pieminēta Polijas sadalīšana starp Vāciju un Padomju Savienību 1939. gadā Molotova-Ribentropa pakta rezultātā.

Demonstrētajās kartēs nepareizi norādītas Polijas un tās kaimiņvalstu robežas, kā arī neparādās norāde uz Ukrainu, ar kuru pašlaik ir konflikts Putina vadītajai Krievijai, paskaidro "Haaretz". Prezentācijā sajauktas koncentrācijas un nāves nometnes, kļūdaina vai daļēji pasniegta arī cita vēsturiskā informācija.

Laikraksts atgādina, ka forumu vadīja Eiropas Ebreju kongresa vadītājs Moše Kantors – oligarhs un miljardieris, kuru uzskata par tuvu personu Putinam. Pasākums rīkots sadarbībā ar Jad Vašem, to sponsorēja Izraēlas prezidents Ruvens Rivlins, iesaistīta bija arī Izraēlas Ārlietu ministrija.

Vēstulē muzejs atzīst, ka materiālā bija neprecizitātes, nepilnīgs faktu izklāsts, kas radījis nesabalansētības iespaidu. Kā norāda "Haaretz", vēstulē Jad Vašem būtībā atzīst, ka ir devis skatuvi izkropļotiem vēstures faktiem, kas kalpo Krievijas prezidenta Vladimira Putina politiskajām un diplomātiskajām interesēm.

"Mēs atvainojamies par šo ļoti nožēlojamo situāciju, kas notika. Šie video nereprezentē Jad Vašem pētniecības darba perspektīvu par šiem jautājumiem," teikts vēstulē.

Muzeja pārstāvji uzsver, ka iestādes pienākums pret Izraēlu un ebrejiem ir turēties pie vēstures faktiem un iestāties pret mēģinājumiem aizmiglot un izkropļot politisko diskursu dažādās valstīs.

"Šī apņemšanās ietver mūsu pašu kļūdu un neprecizitāšu atzīšanu, un gatavību tās izcelt un labot gan šajā gadījumā, gan citos," rakstīts vēstulē.

Viena no vecākajām pasaules ebreju interešu aizstāvības grupām "Amerikas Ebreju komiteja" (AJC) apsveic atvainošanās vēstuli, taču uzsver, ka svarīgāks jautājums ir, kāpēc tik nozīmīga organizācija kā Jad Vašem ir ļāvusies kļūt par kāda politisko instrumentu.

"Diemžēl vēsturiskās precizitātes sargs Jad Vašem šajā gadījumā ir kļuvis par vēsturiskās neprecizitātes līdzekli," portālam "Delfi" norāda AJC vadītājs Deivids Hariss.

"Nevar ļaut Krievijai pārrakstīt Otrā pasaules kara vēsturi, tostarp šajā procesā apmelojot Poliju vai mēģinot diktēt, kurš runās un kurš nerunās holokausta piemiņas pasākumā Jeruzalemē," viņš atzīmē.

Vēstulē nav paskaidrots, cik lielā mērā Jad Vašem atbildīgs par ceremonijas saturu un programmu, kā arī nav atbildes uz citu kritiku – galvenokārt pasākuma organizatoru lēmumu ļaut uzstāties Putinam, bet ne Polijas prezidentam Andžejam Dudam.

Polija un Krievija pēdējos mēnešos iesaistījušās strīdā par Otrā pasaules kara vēsturi. Maskavas izplatītajā naratīvā tiek ignorēta PSRS sadarbība ar nacistiskās Vācijas līderi Ādolfu Hitleru un PSRS pastrādātie kara noziegumi.

Neilgi pirms foruma Putins vairākas reizes paziņoja, ka PSRS nebija vainīga pie kara sākšanās, apvainoja Poliju par sadarbību ar Vāciju, sadalot Čehoslovākiju, un faktiski attaisnoja PSRS iebrukumu Polijā 1939. gada septembrī.

Tāpat Kremļa saimnieks uzstāja, ka Molotova-Ribentropa pakts, ar kuru Berlīne un Maskava sadalīja Eiropu, bija liels padomju diplomātijas sasniegums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!