Foto: EPA/Scanpix/LETA
Uzbrukumos rekonstrukcijas misijām Afganistānā kopš 2002. gada nogalināti vairāk nekā 2200 cilvēki un gandrīz 3000 tikuši ievainoti, konstatēts otrdien, 11. februārī, publiskotajā ASV ziņojumā "Human Cost".

No 2002. gada aprīļa līdz pērnā gada beigām 2214 cilvēki nogalināti ārpus kaujām, pavēstīja Afganistānas rekonstrukcijas īpašais ģenerālinspektors Džons Sopko.

Viņš atklāja, ka 284 no nogalinātajiem bija amerikāņi.

Šis ir pirmais ziņojums, kurā aplūkoti upuri uzbrukumos, kas bijuši vērsti pret rekonstrukcijas darbiem, piemēram, infrastruktūras un iestāžu atjaunošanu, skolu un slimnīcu celtniecību, kā arī militāro un civilo apmācību.

Bojāgājušie kaujas misijās pret talibiem vai citiem džihādistu grupējumiem šajā ziņojumā nav ietverti.

Ziņojumā arī nav aplūkoti uzbrukumi amerikāņu bāzēm un civilajiem mērķiem, sacīja Sopko, kuram ASV Kongress uzticējis novērot ASV līdzekļu izmantošanu Afganistānā.

Rekonstrukcijas darbos uzbrukumu laikā dzīvību zaudējis 131 Afganistānas karavīrs un 1447 afgāņu civiliedzīvotāji.

No 284 amerikāņiem, kas tika nogalināti, 216 bija karavīri un 68 civiliedzīvotāji, atklāja Sopko, piebilstot, ka nogalināti arī 100 cilvēki no citām koalīcijas valstīm un 124 trešo valstu pilsoņi.

Sopko sacīja, ka līdz šim sekots līdzi Afganistānas rekonstrukcijas finansiālajām izmaksām un centieniem stabilizēt situāciju Afganistānā, taču pielikti maz pūliņu, lai apzinātu bojāgājušo, ievainoto un nolaupīto cilvēku skaitu. Rezultāta politiķiem prezentēts nepilnīgs priekšstats par rekonstrukcijas patieso cenu.

2019. gada pēdējā ceturksnī Afganistānā ievērojami pieauga vardarbīgu uzbrukumu skaits, lai gan Vašingtona un talibi turpināja apsvērt iespējamo miera līgumu, kas ļautu ASV karavīriem atstāt Afganistānu apmaiņā pret drošības garantijām no talibu puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!