Foto: AP/Scanpix/LETA
Azerbaidžānā nedēļas nogalē pirms gaidāmiem opozīcijas protestiem vairāki to potenciālie dalībnieki aizturēti un policijas transportlīdzekļos aizvesti uz dažādiem neapdzīvotiem apvidiem līdz pat 150 kilometrus attālu no valsts galvaspilsētas Baku, ziņo "Eurasia Net".

Azerbaidžānā pēc februāra sākumā aizvadītajām necaurspīdīgajām un par demokrātiskām neatzītajām parlamenta vēlēšanām opozīcijā esošo politisko spēku pārstāvji, kā arī demokrātijas aizstāvji sarīkojuši jau vairākus protestus. Jaunākais protestu apklusināšanas līdzeklis aizvest aktīvistus uz nomaļu apvidu ir tehnika, kāda līdz šim reģionā izmantota klaiņojošu suņu skaita samazināšanai pilsētā, atzīmē medijs. Tiesa, arī iepriekš aktīvistus policija mēdza fiziski pārvietot, aizvedot viņus tālāk no protestu vietas, bet līdz šim tas bijis Baku pilsētas ietvaros.

Protestētājus viņu mājās, pārstāvēto organizāciju birojos un uz ielām policisti aizturējuši neilgi pirms plānotās protesta akcijas pret 9. februārī notikušajām parlamenta vēlēšanām, kurās par uzvarētājiem tika pasludināta autoritārā prezidenta Ilhama Alijeva vadītā "Jaunās Azerbaidžānas partija".


Valsts līdera partija, kuru tas mantoja jau no sava nelaiķa tēva un iepriekšējā valsts vadītāja Haidara Alijeva, bijusi vadošais koalīcijas spēks faktiski visus tās pastāvēšanas gadus kopš 90. gadu vidus.

Protesti pret negodīgu vēlēšanu rīkošanu praksi, opozīcijas apspiešanu un citiem demokrātijas principu pārkāpumiem tika sarīkoti jau tūlīt pēc vēlēšanu rezultātu paziņošanas. Vairāki lielākie opozīcijas spēki arī aicināja to atbalstītājus vēlēšanas boikotēt. Vēlēšanās pieredzēta jau iepriekš pieredzētais apmeklētības līmenis – pēc oficiālajiem datiem tajās piedalījušies 47,81% balsstiesīgo, bet, iespējams, aktivitāte bijusi zemāka.

Svētdien protests tika rīkots pie Centrālās vēlēšanu komisijas ēkas. Lai gan policija bija aizturējusi un no pilsētas burtiski aizvedusi aktīvistus un lielāko politisko spēku līderus, protests tomēr notika, bet arī aktīvākie dalībnieki, gluži kā tas jau pieredzēts nedēļu iepriekš, tika aizturēti. No ielas pie vēlēšanu komitejas ēkas kopumā policijas busiņos nonācis 61 protestētājs, raksta "Meydan TV".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!