Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijas Idlibas provincē uzlidojumā divi Turcijas karavīri gājuši bojā un vēl divi ievainoti, ceturtdien pavēstīja Turcijas Aizsardzības ministrija.

Turcija, kas šajā apvidū atbalsta vairākus nemiernieku grupējumus, nekavējoties atbildējusi, dodot triecienu Sīrijas "režīma mērķiem", ministrija pavēstīja tviterī. Līdz ar pēdējiem bojāgājušajiem kopējais Turcijas karavīru skaits, kas šomēnes gājuši bojā Sīrijas valdības spēku triecienos, pieaudzis līdz 19.

Ofensīvas dēļ, ko Sīrijas armija pret nemierniekiem izvērsusi valsts ziemeļrietumos, saasinājušās attiecībās starp nemiernieku atbalstītāju Turciju un Krieviju, kas Sīrijas pilsoņkarā atbalsta Sīrijas valdību. Turcija pieprasa, lai Sīrijas valdība Idlibā atvelk savu karaspēku aiz tur izvietotajiem Turcijas armijas posteņiem.

Ceturtdien gaidāma otrā kārta Krievijas diplomātu un militārpersonu sarunām ar Turcijas kolēģiem. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien noraidīja prasības apturēt Sīrijas armijas uzbrukumu Idlibas provincē. "Tā ir kapitulācija teroristu priekšā un pat to atalgošana par viņu darbību, pārkāpjot starptautiskos līgumus un neskaitāmas ANO Drošības padomes rezolūcijas," uzstājoties ar runu ANO Cilvēktiesību padomē, paziņojis Lavrovs. Viņš apsūdzējis atsevišķu valstu valdības centienos attaisnot radikāļu un teroristisko grupējumu pastrādātos noziegumus. "Citādi būtu grūti izskaidrot sprediķošanu par iespējamu miera līgumu slēgšanu ar bandītiem," norādīja Krievijas ministrs.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans iepriekš paziņojis, ka plāno 5.martā sarīkot tikšanos ar Krievijas, Francijas un Vācijas līderiem, lai apspriestu situāciju, ko izraisījusi konflikta eskalācija. Taču otrdien viņš paziņoja, ka tā vietā Stambulā vai Ankarā varētu tikties aci pret aci tikai ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Turcijai Idlibā ir 12 novērošanas posteņi, bet pēdējo nedēļu laikā tur izvietoti papildspēki - haubices, tanki un desantnieki. Novērošanas posteņu izvietošanu Idlibā paredz vienošanās, kas 2018. gadā tika panākta ar Krieviju - nozīmīgāko Sīrijas valdības atbalstītāju.

Šomēnes notikušie Sīrijas armijas uzbrukumi izraisījuši asu vārdu apmaiņu Turcijas un Krievijas starpā. Krievija Turcijai pārmet, ka tā "Idlibā nav vērsusies pret teroristu grupējumiem". Turcija pārmetumus noraida.

Krievija un Turcija 2018. gadā vienojās, ka Idlibā tiks izveidota demilitarizēta zona un ka to pametīs "radikālie" nemiernieku kaujinieki. Krievija uzstāj, ka Idlibas provincē turpina karot teroristu grupējumi.

Sīrijas armija valsts ziemeļos, arī Idlibas provincē, izvērsusi uzbrukumu pret nemiernieku spēkiem. Idliba ir pēdējais Sīrijas bruņotās opozīcijas bastions un tajā liela ietekme ir "Al Qaeda" bijušā Sīrijas atzara vadītajai džihādistu aliansei "Hayat Tahrir al-Sham".

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011. gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!