Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19" saslimšanas gadījumi konstatēti 18 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, liecina šo valstu publiski sniegtā informācija.

Lielākais saslimušo skaits ir Itālijā – 1128, Francijā – 100 un Vācijā, kur saslimuši 79 cilvēki. Spānijā saslimusi 58, Zviedrijā 12, Austrijā 9, Nīderlandē un Horvātijā 6, Grieķijā 4, Dānijā, Somijā, Čehijā un Rumānijā trīs, bet Lietuvā, Igaunijā, Īrijā, Beļģijā un Luksemburgā katrā konstatēts viens saslimušais.

Tikmēr Maltā, Bulgārijā, Polijā, Portugālē, Slovākijā, Slovēnijā, Ungārijā, Kiprā un Latvijā 2020. gada 1. martā neviens saslimšanas gadījums vēl nav konstatēts.

Kopējais saslimšanas gadījumu skaits pasaulē ir 86 986. Pārliecinoši vislielākā daļa no tiem atklāta Ķīnā, kur līdz šim publiski zināms par 79 826 saslimušajiem, liecina starptautisko organizāciju, tostarp Pasaules Veselības organizācijas, dati. Vairāk par šo datu apkopošanas metodoloģiju iespējams lasīt šeit angļu valodā.

Visi laboratoriskie izmeklējumi Latvijā, kas veikti no šī gada 29. janvāra, pret koronavīrusa izraisīto slimību "Covid-19" izrādījušies negatīvi, svētdien, 1. martā, publiskā paziņojumā apliecināja Slimību profilakses un kontroles centrs.

"Covid-19" laboratorisko izmeklējumu skaits kopumā ir 97, no tiem vismaz 15 ir veikti bērniem. Šobrīd visi izmeklējumi negatīvi.

Vēstīts, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītājai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma ir vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir cibetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!