Foto: AFP/Scanpix/LETA

Turcijas spēki svētdien Sīrijas Idlibas provincē notriekuši divas prezidenta Bašara al Asada Gaisa spēku lidmašīnas, atsaucoties uz Turcijas Aizsardzības ministrijas paziņojumu, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Idlibas provincē Sīrijas ziemeļrietumos notiek kaujas starp Turcijas atbalstītajiem nemiernieku grupējumiem un Sīrijas valdības spēkiem, kurus atbalsta Krievija.

Turcija paziņojumā norāda, ka notriekti divi Asada spēku bumbvedēji Su-24. Pa lidmašīnām uguns atklāta pēc tam, kad tās centušās notriekt turku lidmašīnas, apgalvots paziņojumā. Ministrija neprecizē, vai bumbvedēji notriekti no zemes vai no gaisa.

Savukārt Sīrijas oficiālā ziņu aģentūra SANA atklāj, ka abu notriekto lidaparātu piloti ir katapultējušies un izglābušies.


Turcija svētdien paziņoja, ka Sīrijā tiek veikta operācija "Pavasara vairogs", kas seko 30 turku karavīru bojāejai 27. februārī Sīrijas spēku gaisa trieciena rezultātā.

Ankara arī apgalvo, ka Asada spēki un to sabiedrotā Krievija ir pārkāpuši pamiera nosacījumus Idlibā. Operācijas mērķis esot atstumt Asada spēkus no Turcijas robežām un tā neesot vērsta pret Krievijas karavīriem.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņu karš. Tas sākās kā protesti pret prezidenta Bašara al Asada valdību un pārauga bruņotā cīņā starp valdības spēkiem un opozīcijas kaujiniekiem. Pilsoņu karā darbojas dažādi grupējumi, tostarp radikālās islāmistu grupas.

Dažādas konflikta puses atbalsta dažādi reģionālie un globālie spēlētāji. Asada režīma galvenie balsti ir Irāna un Krievija. Savukārt bruņotos nemierniekus atbalsta Turcijas un citas sunnītu arābu valstis.

Karā gājuši bojā aptuveni 400 tūkstoši cilvēku, bet miljoni ir pametuši savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!