Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Koronavīruss Covid-19 turpina izplatīties visā pasaulē, prasot arvien vairāk dzīvību. Inficēto personu skaits ceturtdien ir pārsniedzis 500 tūkstošus cilvēkus, liecina "Worldometers" statistika.

"Covid-19" pirmie saslimšanas gadījumi pērnā gada nogalē bija fiksēti Ķīnā, bet 100 000 saslimušo robeža bija pārsniegta pirms trīs nedēļām. Nedēļu gaitā šis skaits ir audzis un nu pārsniedzis 510 tūkstošus.

Joprojām vislielākais saslimšanas gadījumu skaits reģistrēts Ķīnā – 81 tūkstotis, kam cieši seko Itālija ar 80 tūkstošiem saslimšanas gadījumiem. Trešajā vietā inficēto personu skaita ziņā ir izvirzījusies ASV ar 75 tūkstošiem saslimšanas gadījumu.

Tikmēr visā pasaulē turpinās mēģinājumi vīrusu ierobežot. Tiek slēgtas valstu robežas, tāpat tiek meklēts ekonomisks atbalsts tiem uzņēmumiem, kurus Covid-19 izraisītā krīze skar visvairāk. Lielāko valstu līderi G20 vienojušies cīņā pret koronavīrusu un tā izraisīto slimību Covid-19 globālajā ekonomikā iepludināt piecus triljonus dolāru. Summa domāta sociālajai, ekonomiskajai un finanšu jomu stiprināšanai.


Tomēr Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas birojs ceturtdien paziņoja, ka saskata "iedrošinošas pazīmes" saistībā ar koronavīrusa izplatību, taču brīdināja, ka ir pāragri teikt, vai ļaunākais ir jau aiz muguras.

"Lai arī situācija saglabājas ļoti nopietna, mēs sākam saskatīt dažas iedrošinošas pazīmes. Itālija, kur ir lielākais gadījumu skaits reģionā, ir pieredzējusi nedaudz lēnāku pieauguma tempu, lai gan ir pāragri teikt, ka pandēmija šajā valstī sasniedz kulmināciju," preses konferencē pavēstīja PVO Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge.

Pēc Klūges teiktā, viņi drīz varēs noteikt, cik lielā mērā Eiropā ieviestie ierobežojošie pasākumi ir ietekmējuši koronavīrusa izplatību.

Jau vēstīts, ka Latvijā kopumā apstiprināti 244 saslimšanas gadījumi ar Covid-19, Lietuvā – 290, bet Igaunijā – 538.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par Covid-19. Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. Covid-19 ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. Covid-19 infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!