Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc tam, kad laukums Prāgā, kurā atrodas Krievijas vēstniecības galvenā ēka, pārdēvēts nogalinātā Krievijas opozicionāra Borisa Ņemcova vārdā, Krievija lēmumu kritizēja, bet tagad no šīs adreses formāli atteikusies, visu korespondenci pārvirzot uz savu otru Čehijas galvaspilsētā reģistrēto adresi, ziņo "Radio Brīvā Eiropa".

Pirms diviem mēnešiem Prāgas pilsētas vadība nolēma gleznaino laukumu vēstniecību rajonā, kura vienā galā atrodas Krievijas vēstniecības komplekss, pārdēvēt Ņemcova vārdā. Nogalinātais politiķis reiz ieņēma Krievijas premjera vietnieka amatu, bet vēlākos gados kļuva par vienu no skaļākajiem prezidenta Vladimira Putina kritiķiem. Viņu nošāva 2015. gadā uz tilta Maskavā pavisam netālu no Kremļa.

Pagājušās nedēļas izskaņā vairāki Čehijas mediji ziņoja, ka Krievijas vēstniecība nomainījusi savu formālo adresi uz citu pāris simtus metru tālāk, kurā atrodas tās konsulāro pakalpojumu ēka. Vēstniecība tūdaļ pēc publikācijām noraidīja, ka mainījusi adresi – tā esot tikai atteikusies no vienas. Tāpat tā publiskā paziņojumā pauda sašutumu, ka tik tehniskai lietai tiekot pievērsta uzmanība, piešķirot tam politisku zemtekstu.

Oficiālās adreses maiņa notiek laikā, kad Krievija un Prāga jau ir uz nažiem par Čehijas galvaspilsētas lēmumu demontēt komunistiskā režīma laikā uzstādīto pieminekli padomju ģenerālim Ivanam Koņevam, kurš daudziem čehiem ir simbols PSRS īstenotajai apspiešanai. Koņeva vadībā PSRS karaspēks 1945.gadā ieņēma Prāgu, bet 1956. gadā vadīja Ungārijas sacelšanās apspiešanas operāciju.

Nepatiku par pieminekļa demontāžu paudis arī Čehijas prezidents Milošs Zemans, kurš cenšas uzturēt labas attiecības ar Maskavu. Pieminekļa demontāžu Zemans nodēvēja par "ārkārtas stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu", šādi izsakoties par stingro karantīnas režīmu, kas ieviests Covid-19 pandēmijas dēļ.

Pēc pieminekļa demontāžas vairāki grupējuma "Cita Krievija" dalībnieki maskās uzbruka Čehijas vēstniecībai Maskavā. Viņi vēstniecības teritorijā iemetuši dūmu bumbas un uz vēstniecības žoga izvietojuši plakātu ar saukli "Pārtraukt fašismu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!