Foto: Reuters/Scanpix

Tadžikistānas parlamenta apakšpalāta apstiprinājusi likumprojektu, kas aizliedz etnisko tadžiku bērniem izsniegt dokumentus ar krieviskotiem uzvārdiem, vēsta "Radio Svoboda".

Lai likums, kas ir daļa no valdības plāna atjaunot valstī tradicionālo vārdu lietošanu, stātos spēkā, tas vēl jāapstiprina parlamenta augšpalātā Nacionālajā asamblejā un jāparaksta prezidentam Emamoli Rahmonam.

Likumprojekts paredz, ka bērniem, kuru vecākiem ir padomju laiku rusificētie uzvārdi ar izskaņām "ov" vīriešiem un "ova" sievietēm, tiks izsniegti dokumenti, kuros uzvārdi drīkstēs būt tikai ar tradicionālajām tadžiku izskaņām "i", "zod", "zoda", "iyon", "far", "dukht", vai "pur".

Likums attiecas kā uz jaundzimušajiem tadžiku bērniem, tā bērniem, kas pirmo reizi saņems personu apliecinošus dokumentus. Pieaugušajiem, kuriem jau ir dokumenti ar krieviskiem uzvārdiem, tie nebūs obligāti jāmaina.

Likums neattiecas uz bērniem, kuri nav etniskie tadžiki.

Pēdējos gados daudzas tadžiku amatpersonas ir mainījušas savus uzvārdus no rusificētajiem uz tradicionālajiem tadžiku, jo to 2007. gadā izdarīja prezidents Emomali Rahmons. Pirms tam pēc padomju tradīcijas viņš bija Imomali Šaripovičs Rahmonovs.

Varasiestādes jau gadiem cenšas veicināt rusificēto vārdu nomaiņu, tomēr daudzi tadžiki izvēlas palikt pie tiem, lai atvieglotu savas iespējas kā viesstrādniekiem uzturēties Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!