Foto: EPA/Scanpix/LETA

Uzbekistānā pēc lielām lietavām un vētras ūdens masas 1. maijā pārrāvušas salīdzinoši jaunu – tikai 2017. gadā pabeigtu – dambi Sirdarjars upes baseinā.

Applūdušas plašas teritorijas gan pašā Uzbekistānā, gan kaimiņvalsts Kazahstānas Turkestānas apgabalā. Uzbekistānā vien plašie plūdi, kas izcēlās dambja ūdeņiem ieplūstot stepēs ap tiem, likuši evakuēt ap 70 000 cilvēku. Pagaidām nav zināms bojāgājušo skaits, bet slimnīcās nonākuši vairāki desmiti.

Kazahstānā evakuēti ap 22 000 cilvēku un vairāk nekā 600 mājas esot sabrukušas. Kazahstānas amatpersonas arī nosodījušas kaimiņvalsti par informācijas trūkumu par incidentu.

Turpinās glābšanas operācijas, kuras tiek īstenotas gan ar laivām, gan helikopteriem, jo daudzas apdzīvotas vietas nonākušas kilometriem tālu no applūdušo platību malām. Daudzus ciemus varasiestādes nav paguvušas laikus brīdināt, jo incidents notika agrā rītā, evakuācija uzsākta ap pulksten 6. Ziņots, ka pilnībā zem ūdens palikušas divas valsts saimniecības.

Kāds applūdis ciemats kaimiņvalstī Kazahstānā:

Pirms trim gadiem pabeigtā dambju būvniecību uzraudzīja agrākais Uzbekistānas premjers un kopš tā pabeigšanas par prezidentu kļuvušais Šavkats Mirzijaevs, norāda "Radio Brīvā Eiropa". Izplatītajās fotogrāfijās redzams, ka autoritārais līderis pats personīgi ieradies arī pārskatīt postažu. Esot uzsākta izmeklēšana par pārkāpumiem būvniecībā un ierēdņu nolaidību, atzīmē medijs.

Pārrautais dambis atrodas Sirdarjas vilojatā (kartē zemāk). Pārsvarā reģions ir plaša stepe, kas pēc vērienīgas apūdeņošanas sistēmas izbūves padomju gados kļuvis par vienu no auglīgākajiem lauksaimniecības apgabaliem.

Plašie apūdeņošanas projekti, tostarp dambji uz Sirdarjas un Amudarjas upēm, izraisīja arī vienu no pagājušā gadsimta lielākajām ekoloģiskajām katastrofām – Arāla jūras izžūšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!