Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija ceturtdien pavēstīja, ka ir sākta pārbaude saistībā ar britu laikraksta "Financial Times" un amerikāņu "New York Times" publikācijām, kurās apgalvots, ka Krievijas vietējās varasiestādes oficiālajā statistikā varētu būt ievērojami samazinājušas ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaitu.

Krievijas federālais mediju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pavēstīja, ka iepazīstas ar laikrakstu materiāliem, lai noskaidrotu, vai tajos nav pārkāpti Krievijas likumi attiecībā uz dezinformāciju. Ziņu aģentūrai AFP dienests neatklāja, vai grasās laikrakstus sodīt.

Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova pieprasīja, lai laikraksti atsauc "dezinformāciju", piebilstot, ka izdevumu galvenajiem redaktoriem nosūtītas oficiālas vēstules.

"Mēs redzam, un pierādījumu kļūst arvien vairāk, ka zināmi spēki Rietumos, diemžēl, cenšas izmantot pašreizējo krīzi pasaulē, lai vairākās valstīs diskreditētu valdību centienus, lai destabilizētu situāciju," žurnālistiem sacīja amatpersona. "Financial Times" un "New York Times" publikācijas ir aizdomīgi līdzīgas un publicētas vienā dienā, viņa norādīja.

"Neviens mūsu publikācijas fakts netiek apstrīdēts," atbildes paziņojumā norāda "New York Times" pārtāve Daniela Roudsa-Ha.

Oficiāla sūdzība tiks nosūtīta arī EDSO pārstāvim mediju brīvības jautājumos, UNESCO ģenerāldirektorei Odrijai Azulē un ANO sekretariātam, sacīja Zaharova.

"Financial Times" situāciju nav komentējis, bet "New York Times" norādīja, ka no publikācijā teiktā neatkāpjas. "Mēs esam pārliecināti par mūsu publikācijas akurātumu, kas ir balstīta publiski pieejamos valdības datos un intervijās ar valdības pārzinātu institūtu ekspertiem. Neviens mūsu publikācijas fakts netiek apstrīdēts," paziņojumā norādīja "New York Times" viceprezidente komunikācijas jautājumos Daniela Roudsa-Ha.

Apstiprināto koronavīrusa gadījumu skaita ziņā Krievija ir otrajā vietā pasaulē, bet ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu oficiālais skaits ir desmit reizes mazāks nekā Lielbritānijā, Francijā un Spānijā.

Kritiķi Krievijai pārmet, ka tā neziņo par visiem Covid-19 uzliesmojuma nāves gadījumiem, lai krīzes mērogus attēlotu mazākus.

Krievijas varasiestādes noliedz, ka tās falsificētu datus, skaidrojot, ka tās apkopo datus tikai par nāves gadījumiem, kurus koronavīruss ir izraisījis tieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!