Foto: EPA/Scanpix/LETA

Jeruzālemē svētdien sākās Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu korupcijas prāva.

70 gadus vecais Netanjahu ir pirmais Izraēlas premjers, kurš tiek tiesāts, esot valdības vadītāja amatā. Netanjahu viņam izvirzītās apsūdzības kukuļņemšanā un krāpšanā noliedz. "Esmu šeit ar taisnu muguru un augsti paceltu galvu," pirms ieiešanas tiesas ēkā žurnālistiem sacīja Izraēlas premjers.

Pie tiesas ēkas bija sapulcējušies vairāki simti protestētāju, kas pieprasīja Netanjahu atkāpšanos, kā arī vairāki simti viņa atbalstītāju.

Pirmā tiesas sēde ilga tikai stundu. Tajā Netanjahu vēl nebija jāatzīst vai jānoliedz vaina viņam izvirzītajās apsūdzībās. Nākamās sēdes datums vēl nav noteikts.

Netanjahu tiek tiesāts par to, ka apmaiņā pret labvēlīgiem valdības lēmumiem pieprasījis pozitīvu atspoguļojumu medijos un pieņēmis kukuļus 180 000 eiro vērtībā, tostarp juvelierizstrādājumus, šampanieti un cigārus. Līdz ar Netanjahu tiek tiesāti arī mediju magnāti Šauls Elovičs un Amons Mozess.

Viena no nopietnākajām apsūdzībām Netanjahu saistīta ar to, ka viņš piedāvājis Elovičam veikt viņam labvēlīgus grozījumus regulējumā, kas attiecas uz viņam piederošo telekomunikāciju kompāniju "Bezeq", apmaiņā pret pozitīvu atspoguļojumu Elovičam piederošajā portālā "Walla!".

Saskaņā ar Izraēlas likumiem premjerministram ir jāatkāpjas no amata tikai tad, ja viņš tiek notiesāts un kad izsmeltas visas apelācijas iespējas. Taču premjers nav pasargāts no saukšanas tiesas priekšā.

Netanjahu ir premjerministrs kopš 2009. gada. Viņš vadīja valdību arī no 1996. līdz 1999. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!